Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu: „R. Moldova nu este singură în fața amenințărilor hibride. Ea are alături parteneri precum România și Regatul Unit. Locul R. Moldova este în Europa”
Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care durează deja de 1 001 zile, are reverberații grave, profunde, la scara întregului continent și, evident, asupra R. Moldova, vecin nemijlocit al Ucrainei, afirmă ministra Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu.
„Dar R. Moldova nu este singură în fața acestor amenințări. Ea are alături parteneri precum România șu Regatul Unit”, a declarat Luminița Odobescu astăzi la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu vicepremierul Mihai Popșoi și ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Lammy.
Potrivit șefei diplomației românești, această reuniune trilaterală arată încă o dată determinarea României și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de a lucra împreună și de a sprijini în continuare ferm și hotărât R. Moldova.
„Salut și cu această ocazie rezultatele istorice înregistrate la recentul scrutin din R. Moldova, realegerea doamnei președinte Maia Sandu și rezultatul pozitiv al referendumului constituțional privind integrarea europeană. Din păcate, istoric a fost și nivelul presiunilor nocive eterne exercitate asupra R. Moldova înainte și în timpul acestui exercițiu electoral. Amploarea și diversitatea atacurilor, virulența acțiunilor ostile, ilegale, care au vizat afectarea climatului electoral din R. Moldova și devierea opțiunilor de vot ale alegătorilor a fost într-adevăr fără precedent. În aceste circumstanțe, autoritățile de la Chișinău au demonstrat determinare, curaj și eficiență în contracararea ingerințelor externe. Transmit aprecierea noastră și pentru cetățenii R. Moldova. Ei au demonstrat maturitate și capacitate de a discerne între alegerile de etapă și cele cu valoare decisivă pentru viitor”, a declarat Luminița Odobescu.
Ministra de Externe de la București a adăugat că a discutat la Chișinău cu omologii săi din R. Moldova și Marea Britanie despre modalitățile prin care R. Moldova poate fi sprijinită să contracareze efectele războiului hibrid la care este supusă.
„Am schimbat opinii despre modul în care putem contribui la procesul deja lansat de consolidare a instituțiilor statului și de creare a unor mecanisme noi. Am vorbit, de asemenea, despre războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ziua de ieri a fost un trist reper – o mie de zile de la declanșarea agresiunii, o mie de zile în care am văzut cu toții brutalitatea războiului purtat de Rusia, atacurile masive împotriva civililor și infrastructurii civile ucrainene, care s-au intensificat recent asupra infrastructurii energetice, am văzut crimele de război, propaganda mincinoasă care vine de la Moscova. Agresiunea împotriva Ucrainei are reverberații grave, profunde, la scara întregului continent și, evident, asupra R. Moldova, vecin nemijlocit al Ucrainei. Dar R. Moldova nu este singură în fața acestor amenințări. Ea are alături parteneri precum România șu Regatul Unit”, a afirmat șefa diplomației de la București.
Odobescu a apreciat „progresele evidente” ale Chișinăului privind integrarea europeană a apreciat, adăugând că obiectivul comun al Bucureștiului și Londrei este securitatea și stabilitatea R. Moldova și a întregii regiuni.
„Pentru România este un obiectiv asumat la nivelul întregii administrații de la București, dar și la nivel local, tradusă în sprijin concret oferit R. Moldova și în proiecte palpabile în beneficiul tuturor cetățenilor. (...) În ceea ce privește consolidarea rezilienței R. Moldova, cooperarea cu autoritățile de la Chișinău este complexă și continuă, de la sprijin politic la sprijin financiar, la solidaritate și sprijin la nivelul structurilor internaționale, vorbim de UE, NATO, de OSCE. (...) Suntem și rămânem alături de R. Moldova în baza Parteneriatului Strategic bilateral și al comunității de limbă, cultură și istorie care ne leagă. Locul R. Moldova este în Europa, pentru că cetățenii R. Moldova merită un viitor mai sigur, mai bun, prosper, european”, și-a încheiat mesajul ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu.
FOTO // Nou bloc de studii, construit la singurul liceu cu predare în limba română de la Comrat, cu sprijinul României. Luminița Odobescu: „România investește în educație și infrastructură, obiectivul fiind sprijinirea cetățenilor R. Moldova”
Cancelaria de Stat, răspuns pentru USM, care se opune creării INMP: „Politica statului în domeniul managementului funcției publice și al funcționarilor publici este de competența Executivului. Propunerea nu afectează activitatea academică a USM”
Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu: „R. Moldova nu este singură în fața amenințărilor hibride. Ea are alături parteneri precum România și Regatul Unit. Locul R. Moldova este în Europa”