Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, stat care deține Președinția OSCE, declarații la Chișinău: „Activitatea în formatul 5+2 este acum suspendată, dar rămâne unicul format agreat reciproc pentru reglementarea diferendului transnistrean”
Orice soluție pentru reglementarea diferendului transnistrean trebuie să fie bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, în frontierele recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria, susține ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău, în contextul deținerii de către Macedonia de Nord a Președinției în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Oficialul macedonean a punctat, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi alături de vicepremierul în exercițiu, Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, că, deși negocierile în formatul „5+2” sunt suspendate din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, discuțiile „trebuie să continue între negociatorii principali” de la Chișinău și Tiraspol.
„Cunoaștem că agresiunea rusă împotriva Ucrainei a creat provocări specifice pentru procesul de reglementare transnistreană. (…) Scopul nostru este rezolvarea pașnică, sustenabilă și complexă a diferendului transnistrean. Orice soluție trebuie să fie bazată, pe viitor, pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, în frontierele recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Activitatea în formatul 5+2 este acum suspendată, dar rămâne a fi unicul format agreat reciproc pentru reglementare. Noi vom susține orice efort și credem că trebuie să continue discuțiile între negociatorii principali”, a declarat Bujar Osmani.
Vicepremierul Nicu Popescu a accentuat că autoritățile R. Moldova întreprind, în condițiile actuale, când avem de aproape un an un război în vecinătate, tot ce este posibil pentru a menține dialogul și stabilitatea pe teritoriul R. Moldova.
Nicu Popescu a reiterat „atașamentul clar” al autorităților pentru reintegrarea pașnică a R. Moldova, prin dialog, negocieri și diplomație.
„Obiectivul nostru de a ajunge la o situație în care Federația Rusă își retrage trupele și armamentul care se află ilegal pe teritoriul nostru rămâne unul central al politicii noastre externe, dar metoda de atingere a acestui obiectiv este exclusive pașnică”, a afirmat șeful diplomației de la Chișinău.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul Popescu a adăugat că R. Moldova se află într-o regiune cu multe riscuri de securitate, dar este pregătită „pentru întreg spectrul de scenarii”.
„R. Moldova se află într-o regiune cu multe riscuri de securitate, începând cu sfârșitul anului 2021, când partenerii noștri externi ne-au alertat asupra unor potențiale riscuri de escaladare și chiar ale unei invazii majore ruse împotriva Ucrainei. R. Moldova s-a pregătit pentru întreg spectrul de scenarii atât față de Ucraina, cât și față de R. Moldova. Din păcate, trebuie să constatăm că R. Moldova se află în această zonă geografică foarte periculoasă de ceva timp. În curând se va împlini un an de la declanșarea acestei agresiuni brutale. În acest an, R. Moldova a trecut prin multe momente dificile, efectele acestui război asupra noastră continua și, evident, riscurile enunțate de doamna președintă Maia Sandu ieri, privind tentative de destabilizare a R. Moldova, de provocare a unor violențe pe teritoriul nostru, inclusiv încurajate, organizate, coordonate din exterior este un tip de riscuri de care suntem conștienți și pregătiți. Este o situație pe care o monitorizăm”, a spus Nicu Popescu, dând asigurări că organele de forță ale R. Moldova își fac datoria.
Menționăm că ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, urmează să aibă întrevederi cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și cu vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Spicherul Grosu, despre moțiunea de cenzură inițiată de parlamentarii lui Dodon, în legătură cu o eventuală criză energetică: „În fiecare an, în prag de iarnă, moldovenii sunt șantajați că vor îngheța de „prietenii ” de la Kremlin a acestei opoziții”
Curtea Constituțională a României a amânat luarea unei decizii privind ANULAREA rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale
Titlu în premieră pentru municipiul Edineț: Capitala tineretului pentru anul 2025. „Ne pregătim să devenim un centru al inovațiilor”