Ministrul de Externe al Letoniei încurajează autoritățile de la Chișinău să REFORMEZE justiția în R. Moldova, dar avertizează că procurorul general și judecătorii nu trebuie să aibă afiliere POLITICĂ
Ministrul de Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, sosit într-o vizită de lucru la Chișinău, a încurajat actuala guvernare să reformeze justiția, însă a avertizat că procurorii și judecătorii nu trebuie să aibă afiliere politică. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing comun cu ministrul Nicu Popescu, după ce a fost întrebat cum comentează modificarea de către actuala guvernare a legii care ar permite evaluarea și demiterea procurorului general.
Potrivit oficialului leton, reforma justiției este un subiect sensibil pentru orice țară.
„Cetățenii își doresc un sistem de justiție cât mai transparent, neafiliat politic și cât mai eficient, pentru ca să li se asigure drepturile. Dar, în același timp, există și alte provocări. Indiferent unde ne aflăm, fie că în R. Moldova, fie în Letonia sau în alt stat, acest subiect rămâne sensibil. Respectiv, atunci când vorbim despre poziția judecătorilor și judecătorilor… Acesta e un subiect care trebuie abordat în funcție de contextul local. Și noi am pledat pentru faptul ca judecătorii și procurorii să nu aibă niciun fel de afiliere politică, să fie entități independente”, a spus Edgars Rinkēvičs.
Oficialul leton susține că în ultimii zece ani a vizitat de mai multe ori R. Moldova, însă acum vede o altă determinare în a schimba lucrurile în bine.
„În mandatul meu de zece ani, am fost de mai multe ori la Chișinău și de fiecare dată m-am întâlnit cu diferiți președinți și miniștri pe care i-a avut R. Moldova. Aproape de fiecare dată a fost o discuție cu referire la reforma justiției. După ultimele alegeri din R. Moldova, a fost observată o atitudine fermă din partea cetățenilor R. Moldova – ei își doresc o schimbare. La nivel local această reformă este luată foarte în serios, inclusiv prin apelarea la consultanța Consiliului Europei și altor entități europene.
Acum s-a spus ferm că se dorește această schimbare, iar cu asistența și consultanța care vine de la actorii relevanți în domeniu la nivel internațional, sunt ferm convins că atât cetățenii R. Moldova, cât și conducerea statului își doresc acesta schimbare. Personal consider această schimbare de importanță majoră”, a conchis ministrul leton.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care prevede posibilitatea evaluării și demiterii procurorului general, propus de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost votat săptămâna trecută în primă lectură de către 59 de deputați, în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului.
Documentul prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, dar și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor. În cazul în care evaluarea activității procurorului general ar stabili carențe, acesta ar urma să fie sancționat disciplinar sau chiar revocat din funcție.
Unii reprezentanți ai societății civile au criticat aceste modificări, deoarece ar atenta la independența Procuraturii.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania