Ministrul Culturii, la Salonul Internațional de Carte Bookfest – 2024 de la București, unde R. Moldova este, în premieră, invitat de onoare: „Mă bucur că frontiera este trecută de cărți fără teama de a fi arestate”
Pentru a avea acces la carte românească, basarabenii trebuiau să meargă la Moscova în timpul ocupației sovietice. Astăzi, cărțile „trec frontiera fără teama de a fi arestate”, a remarcat astăzi Ministrul Cultuii, Sergiu Prodan, în deschiderea celei de-a XVII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest – 2024 la București, eveniment la care R. Moldova este, în premieră, invitat de onoare.
„Drumul spre această zi a fost unul lung și, pentru generația mea, oricât ar putea să pară de ciudat, a trecut prin Moscova. Acolo mergeau, în anii '80, intelectualii basarabeni ca să-și umple valizele cu carte românească. Și sunt nespus de bucuros că azi trăim timpuri care, acum o jumătate de veac, păreau imposibile. Când trecem liber frontiera, în ambele sensuri, și când această frontieră o trec și cărțile, fără teama de a fi arestate. Timpuri când cel mai important și cel mai așteptat eveniment editorial de limba română își deschide larg brațele și inima pentru o comunitate literară care, la fel, creează în limba română. Și totul se întâmplă sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Literatura română a însemnat și înseamnă pentru noi deschiderea către marea cultură română, spre Europa și cultura europeană. Iar prin cultură și cărți construim punți noi între statele noastre, dar și viitorul nostru european comun, într-un spațiul cu care împărțim aceeași limbă. Căci da, din fericire, nu avem nevoie de traducere ca să ne citim și să ne înțelegem”, a declarat ministrul Sergiu Prodan la ceremonia de deschidere a Bookfest 2024.
CITIȚI și Maia Sandu, mesaj la deschiderea salonului internațional de carte Bookfest: „Venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri”
Republica Moldova este reprezentată la Bookfest de opt edituri și peste 40 de evenimente literare, evenimentul fiind deschis în prezența consilierilor prezidențiali de la București și Chișinău, Sergiu Nistor și Angela Brașoveanu, a miniștrilor Culturii din România și Republica Moldova, Sergiu Prodan și Raluca Turcan, precum și a altor oficiali, editori, scriitori, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
Standul Republicii Moldova ca invitat de onoare, cu sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, este plasat în zona centrală a Pavilionului B2 de la Romexpo. În cei peste 200 de metri pătrați, vizitatorii Bookfest 2024 au ocazia de a descoperi o ofertă bogată de carte: cărți de ficțiune, de nonficțiunie, cărți de artă, cărți pentru copii și tineret, precum și o selecție de cărți rare, vechi din anii ‘60-’80. Evenimentele Țării Invitate de Onoare vor avea loc deopotrivă la standul oficial, cât și în locuri speciale din cadrul Salonului internațional de carte Bookfest.
Printre autorii moldoveni prezenți la Bookfest se numără poetul și autorul de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist și publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnaliustul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski . De asemenea, și-au anunțat prezența la Bookfest 2024 nume precum Ion Buzu, Valentina Șcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guțu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Sașa Zare sau Dumitru Fanfarov.
Lista participanților la evenimentele organizate în cadrul Bookfest 2024 este completată de o serie de scriitori născuți în Republica Moldova care s-au stabilit și au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guțu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români de renume.
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”
VIDEO // Mesaj TRANȘANT pentru capetele fierbinți de la Chișinău, care vor să bage R. Moldova în RĂZBOI. Recean: „Noi păstrăm pacea, dar Kremlinul vrea instalarea unei administrații proruse, care va facilitată creșterea prezenței militare a Rusiei”
Ministerul Apărării NU confirmă violarea spațiului aerian autohton de încă o rachetă rusească