Ministrul Brânzan afirmă că „Arena Chișinău” ar fi un proiect PĂGUBOS, în care statul poate pierde 59 ha. Replica lui Candu: „Văd că noul ministru o tot dă din bară în bară”
Proiectul „Arena Chișinău” ar fi fost promovat de către guvernarea PD cu grave încălcări, iar miza ar fi cele 59 ha de pământ de la Stăuceni gajate investitorului care construiește complexul sportiv. Mai mult, Brânzan spune că „Arena Chișinău” nu va produce bani, care să fie returnați companiei turcești. De partea cealaltă, fostul spicher Andrian Candu, cel care a promovat insistent acest proiect, spune că Vadim Brânzan o dă „bară în bară”, deoarece „Arena Chișinău” este un proiect social și niciodată nu a fost promovat ca un proiect business.
„Am răsfoit contractul și am văzut că au început ceva nobil: un complex de agrement pe 10 hectare de pământ. Mai departe Guvernul nu ia 10 hectare, ci 69 de hectare și le trece din teren agricol în teren pentru construcție. Face un tender și angajează o companie turcească să facă acea construcție. Guvernul a plătit compania. Companiei îi sunt gajate și 10 hectare de pământ, și complexul, și încă 59 de hectare. Compania din Turcia are drept de cesionare asupra acestui gaj. Ca noi să asigurăm plățile companiei turcești, acest complex ar trebui să producă 590 de euro pe zi, să aibă 5 000 de vizitatori pe zi”, a declarat Brânzan, în cadrul unei emisiuni de la postul Tv8.
Potrivit lui Brânzan, R. Moldova are nevoie de un asemenea complex sportiv, doar că statul nu-și va putea îndeplini obligațiunile contractuale în fața investitorului din Turcia: „Arătați-mi 5 000 de oameni care în fiecare zi să vină în acest loc să cumpere bilete. Miza nu a fost pe arenă, ci pe cele 59 de hectare. Dacă în spatele schemei au stat democrații, tot la ei vor ajunge acești bani. Dacă se cesionează terenurile, înseamnă că noi am dat pe gratis 59 de hectare. Adică, am investit 10 milioane de euro și 69 de hectare”.
Ministrul precizează că va încerca să remedieze lucrurile. „Eu trebuie să renegociez contractul cu compania turcească. Vicedirectorul companiei a fost șocat. El a zis că noi nu vom fi în stare să efectuăm plățile contractuale. Eu trebuie să întorc aceste hectare statului. Voi avea nevoie de suportul partenerilor de dezvoltare. Voi schimba legislația ca așa ceva să nu se mai întâmple”, a adăugat Vadim Brânzan.
Vizat de noul ministru al Economiei, fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a venit cu explicații. „Văd că noul ministru al Economiei o tot dă din „bară în bară”. L-am cunoscut pe Vadim Brânzan, un tânăr moldovean plecat în SUA, atunci când era interesat sa preia funcția de guvernator al BNM. Îmi povestea cu entuziasm cât este de ușor să faci „peste noapte” milioane de dolari. Mereu am apreciat oamenii care știu meserie. Însă, stimate dle ministru, la capitolul „Arena Chișinău” nu este cazul să vă „defilați” spiritul antreprenorial și să căutați cum se fac venituri de milioane. „Arena Chișinău” este un proiect social și niciodată nu a fost promovat ca un proiect business”, a scris Candu pe o rețea de socializare.
Totodată, Candu afirmă că ministrul nu ar spune adevărul până la capăt. „De ce nu spuneți că această companie din Turcia care construiește „Arena Chișinău” și-a asumat costurile de construcție, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari de 10 ani. Și dacă tot aveți acele cunoștințe de antreprenoriat (ori poate greșesc eu și de fapt nu le aveți?), atunci cunoașteți că statul era obligat să garanteze aceste plăți pe parcursul întregii perioade, garanție realizată prin gaj al terenului. La ora actuală, și potrivit contractului (care apropos este public), atât arena, cât și întregul teren este și va rămâne proprietate a statului. Iar pe terenul statului rămas disponibil de 59 ha ar fi fost bine ca să fie găsiți investitori și pentru alte proiecte de dezvoltare. Ocupați-vă în continuare de acest proiect frumos, dezvoltați-l, faceți mai multe. Și încetați să tot căutați posibilitatea să vindeți bilete de acces la Arena pentru a „recupera” investiția. Și dacă tot pretindeți a fi un bun profesionist, administrați bine și eficient economia țării, ca să avem venituri la buget și astfel statul să-și onoreze obligațiunile față de investitor. Dacă toate acestea vă sunt atât de străine, atunci lăsați-vă de această activitate „ingrată” și reveniți la activitatea de milioane pe care ați avut-o anterior. Căci, de altfel, halal de economia țării...”, a conchis Candu.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”