Ministrul Apărării, la primul Forum de Securitate din R. Moldova: „Doar o singură națiune din lume ne violează neutralitatea - Federația Rusă. Rusia își ține ilegal forțele armate pe teritoriul nostru”
Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, Guvernul de la Chișinău a început să acorde mai multă atenție dezvoltării Armatei Naționale, a declarat marți ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul primului Forum de Securitate organizat în R. Moldova, care își propune să identifice soluții pentru creșterea siguranței, rezilienței și alinierii statului nostru la comunitatea europeană.
Potrivit ministrului Nosatîi, neutralitatea R. Moldova presupune inclusiv faptul că statul trebuie să-și dezvolte capacitatea de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială.
Acest obiectiv poate fi atins doar în cooperare cu partenerii R. Moldova.
„Doar o singură națiune din lume ne violează neutralitatea - Federația Rusă. Rusia își ține ilegal forțele armate pe teritoriul nostru”, a precizat ministrul Apărării de la Chișinău.
În cadrul aceluiași eveniment, Iulian Groza, directorul Institutului pentru Politici Europene și Reforme, a amintit că Strategia de securitate națională a R. Moldova, adoptată în anul 2023, „identifică clar” Rusia ca principalul pericol la adresa securității naționale și principala sursă a amenințărilor hibride, inclusiv a campaniilor de dezinformare și propagandă.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, a declarat că din 2021 și până în 2024, UE a acordat, prin intermediul „Facilității Europene pentru Pace” 137 de milioane de euro Armatei Naționale, R. Moldova fiind al doilea cel mai mare beneficiar al sprijinului bilateral în cadrul acestui instrument.
„Securitatea Ucrainei este securitatea regiunii și este securitatea Europei. Războiul din Ucraina arată că ambițiile imperialiste sunt în creștere și că există și noi amenințări la adresa democrației. Acestea sunt momente în care cineva trebuie să știe că poți avea încredere într-un prieten, într-un partener și într-un aliat devotat. În aceste vremuri nesigure, semnificația parteneriatului nostru de securitate pentru R. Moldova și Ucraina este multistratificată. Împreună am luat decizii cheie pentru a aborda provocările complexe de securitate, de la consolidarea nevoilor tradiționale de apărare până la furnizarea de sprijin împotriva amenințărilor hibride mai noi, inclusiv dezinformarea rusă, atacurile cibernetice și șantajul energetic”, a declarat Jānis Mažeiks.
Menționăm că Forumul de Securitate din R. Moldova este organizat de Biroul Fundației Konrad Adenauer la Chișinău, Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici Europene și Reforme, evenimentul având loc în ziua în care se împlinesc 1 000 de zile de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului împotriva Ucrainei, care afectează și R. Moldova.
Vladimir Putin a semnat decretul prin care lărgeşte domeniul de utilizare a armelor nucleare. Mişcarea intervine în a 1 000-a zi a războiului şi după ce SUA au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus
O mie de zile de rezistență a Ucrainei în fața agresorului rus. Maia Sandu: „Ucrainenii își apără nu doar propriul pământ, ei apără și pacea noastră, ei apără pacea de pe continentul nostru. Noi, moldovenii, știm valoarea păcii”
Plan de iarnă cu 44 de măsuri pentru aprovizionarea R. Moldova cu energie și gaze în timpul sezonului rece: Ce se va întâmpla, dacă „Gazprom” va refuza să livreze gaze Transnistriei de la 1 ianuarie 2025