Ministru DEMIS ieri prin decretul lui Dodon: „Nu mă țin de funcții, pentru că acestea vin și pleacă”
După ce președintele Igor Dodon a semnat, ieri, decretele de revocare din funcție a miniștrilor Sănătății și al Tineretului și Sportului, Ruxanda Glavan și Victor Zubcu, unul dintre cei demiși afirmă că „decizia era una evidentă”.
„Decizia era una evidentă, în contextul reformei Guvernului, dar am mai spus-o și repet: nu mă țin de funcții, pentru că acestea vin și pleacă. Important este ceea ce lași în urmă. Am deținut funcția de ministru al Sănătății din iulie 2015, până în iulie 2017. În această perioadă, am acționat doar în interesul lucrătorilor medicali și al cetățenilor. Am depus eforturi alături de colegii mei pentru a îmbunătăți situația din sistemul medical. De asemenea, mă bucur că am reușit să le dăm bătăi de cap unor grupuri de interese care confundau bugetul public cu banii din buzunarele proprii. Și cel mai important – sunt mândră că am reușit să intervin în situații concrete pentru salva vieți puse în pericol de factori neprietenoși pacientului”, a comentat Ruxanda Glavan demisia sa.
Menționăm că, în timpul activității sale, ministra a fost apostrofată de premierul Pavel Filip în câteva rânduri la ședințele Guvernului, iar recent partidul de guvernământ care a delegat-o pe Glavan în funcție a retras reforma care se referea la instituțiile medicale din R. Moldova și a strânit mai multe nemulțumiri în societate, acuzând ministerul că nu a comunicat suficient cu cetățenii la acest subiect.
Într-o postare pe Facebook, Glavan enumeră succesele sale în funcția de ministru, dar recunoaște că „au mai rămas multe de făcut în sănătate”.
„Plec mândră de faptul că în toată această perioadă am reușit promovarea unor politici în interesul pacienților și am menținut un dialog eficient cu lumea medicală. Îmi pun toată speranța că echipele succesoare vor duce la bun sfârșit lucrurile bune pe care le-am început eu și colegii mei. Am preluat conducerea Ministerului Sănătății într-o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul de sănătate și pacienți. În octombrie 2015, spitalele republicane aveau datorii de 367 418,9 mii de lei, în creștere 10 la sută față de anul 2014. Aproape 44 la sută constituiau restanțele față de agenții economici, iar 14,9 la sută - pentru plata salariilor. În câteva luni, Ministerul Sănătății a reușit să reducă semnificativ aceste datorii”, afirmă Ruxanda Glavan.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi