Miniștrii la RAPORT // Maia Sandu a solicitat accelerarea construcției celor trei linii electrice de INTERCONECTARE cu România și pregătirea de sezonul rece: „Independența energetică vine cu libertăți pe care trebuie să le folosim pentru cetățeni”
Prima linie electrică de interconectare cu România trebuie să fie funcțională anul viitor, astfel ca R. Moldova să fie la adăpost din punct de vedere al securității energetice.
Totodată, autoritățile trebuie să întreprindă toate măsurile pentru ca să avem pregătite stocurile de securitate de gaze, echivalente cu 15% din consumul anual. Aceste solicitări au fost transmise ieri de președinta Maia Sandu, în cadrul unei discuții la Președinție cu ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„În discuția cu ministrul Parlicov am subliniat că finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie să fie accelerată, așa încât să avem prima conexiune funcționalădeja în 2025”, a menționat șefa statului, după ce ministrul Energiei a raportat situația din domeniul pe care îl administrează.
Un alt subiect discutat ține de energia regenerabilă. „Anul trecut s-a dublat puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile și domnul ministru a precizat că, în curând, vom atrage investiții de aproape 200 de milioane de euro pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari. Guvernul va investi în următorii trei ani circa 1,4 miliarde de lei pentru a ajuta locuitorii din aproape 9 000 de locuințe să-și reducă costurile la energie cu până la 40%. Am apreciat că în urma Programului „Rabla pentru electrocasnice”, peste 36 de mii de gospodării au primit vouchere pentruelectrocasnice mai eficiente și becuri LED”, a precizat Sandu.
Președinta Maia Sandu crede că liberalizarea pieței va permite cumpărarea celor mai ieftine gaze de pe piață, astfel ca cetățenii să aibă de plătit facturi cât mai mici.
„Este esențial să fim pregătiți de iarnă și să avem stocurile de securitate de gaze, echivalente cu 15% din consumul anual. Independența energetică, pentru prima dată în trei decenii, vine cu libertăți pe care trebuie să le folosim în beneficiul cetățenilor. Guvernul trebuie să se asigure că liberalizarea pieței va permite cumpărarea celor mai ieftine gaze de pe piață, așa încât consumatorii să plătească facturi cât mai mici la iarnă”, a conchis Maia Sandu.
De menționat că Victor Parlicov este al doilea ministru din Guvernul Recean, care a raportat șefei statului despre situația din domeniul pe care îl administrează. Pe la Președinție a trecut ieri și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!