Ministra Justiției încearcă să evite un BLOCAJ total în sistemul judecătoresc, după ce mai mulți judecători de la CSJ au DEMISIONAT. Mesajul transmis de Veronica Mihailov-Moraru magistraților, inclusiv celor care vor să părăsească sistemul
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o întrevedere cu judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), în contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și al demisiilor mai multor magistrați. La ședință au fost invitați toți judecătorii CSJ, inclusiv cei 15 care și-au dat recent demisia.
Potrivit Ministerului Justiției, scopul acestei întâlniri a fost schimbul de opinii asupra proiectelor de legi privind reforma CSJ, dar și pentru a discuta despre situația creată în contextul demisiilor anunțate, riscurile ce pot surveni și necesitatea de a identifica soluții comune pentru a evita blocajul în sistemul judecătoresc.
Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că înțelege că pot fi unele îngrijorări ale judecătorilor față de mecanismul de evaluare, dar a spus că reforma justiției pe segmentul verificării integrității judecătorilor trebuie să continue, aceasta fiind o necesitate.
„În contextul demisiilor și circumstanțelor în care au avut loc, doar se alimentează percepția publică privind semnalele de rezistență ale sistemului judecătoresc față de noile legi. De aceea, indiferent de motivele cererilor depuse, urmează a se ține cont în primul rând de interesul public și anume de a asigura funcționalitatea Curții și continuitatea examinării dosarelor aflate pe rol, cel puțin până la începerea nemijlocită a evaluării”, a punctat ministra.
Totodată, Veronica Mihailov-Moraru a precizat că procedura de „vetting” este diferită de cea de „pre-vetting”, fiind oferite și garanții suplimentare în procesul de evaluare, inclusiv prin participarea noului Consiliu Superior al Magistraturii ca organ de autoadministrare în sistemul judecătoresc.
„De aceea, este important ca CSJ să examineze contestațiile împotriva comisiei de „pre-vetting”, ca Adunarea Generală să aibă loc, să fie constituit un CSM funcțional, pentru ca sistemul judecătoresc să revină treptat la capacitatea proprie de a rezolva problemele”, a spus ministra Justiției.
Exercițiul de evaluare a judecătorilor CSJ trebuie înțeles ca fiind un mecanism aplicat o singură dată, inclusiv în contextul reformării Curții, a adăugat sursa citată.
„Judecătorii care vor promova evaluarea vor avea dreptul la majorarea salariului. Sistemul de justiție al R. Moldova se află într-o etapă extrem de importantă în parcursul său european, iar reforma pornită pe segmentul verificării integrității actorilor din justiție are ca obiectiv creșterea calității actului de justiție. Este o oportunitate pentru toți, inclusiv pentru judecătorii onești să contribuie la această reformă, nu doar întru restabilirea încrederii în justiție, ci și pentru încurajarea profesioniștilor integri”, a conchis ministra Veronica Mihailov-Moraru.
Anterior, autoritățile au anunțat că, până la finele anului curent, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, dar și CSJ vor avea componențe noi, în urma procesului de evaluare care are loc în prezent.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani