REGULI NOI pentru navele aflate sub PAVILIONUL R. Moldova
Ministerul Transporturilor (MT) vrea să reducă numărul reținerilor în porturi a navelor aflate sub pavilionul R. Moldova.
Potrivit ministrului Vasile Botnari, R. Moldova are înregistrate acum nave care deseori nu corespund cerinţelor tehnice, din cauza vârstei avansate, dar şi sunt implicate în diverse activităţi care contravin tratatelor şi directivelor internaţionale în domeniu.
Vasile Botnari a cerut responsabililor să elaboreze propuneri de modificare a legislaţiei, care ar permite aplicarea prevederilor convențiilor Organizației Maritime Internaționale și îndeplinirea adecvată a funcțiilor statului-pavilion. Aceste măsuri ar urma să rezolve problemele existente, până la implementarea reformelor din domeniu.
CITEȘTE ȘI INCREDIBIL // REPUBLICA MOLDOVA, PUTERE MARITIMĂ. ARE 469 DE NAVE SUB PAVILION
„Noi trebuie să avem o autoritate abilitată cu funcţia de înregistrare a vaselor, cât și de supraveghere şi control în domeniu. Atât timp cât se tergiversează aprobarea instituirii Agenției Navale, instituţie care va răspunde și de certificarea tehnică a navelor, este necesar de a interveni cu modificări în procedura de înregistrare a vaselor maritime, pentru a oferi pârghii mai eficiente de gestionare a pavilionului”, a declarat Vasile Botnari.
Potrivit datelor din Registrul de Stat, în R. Moldova sunt înregistrate 469 de nave, dintre care 286 sunt maritime. Cele mai multe sunt comerciale: cargouri, vrachiere și chiar tancuri petroliere. R. Moldova este preferata agenților economici din Insulele Marshall și Panama. Anume de aici au venit cele mai multe solicitări de înregistrări de nave. Și unele state europene au corăbii care circulă sub pavilionul R. Moldova.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md