Ministerul Sănătății: Vaccinul rusesc „Sputnik V” nu va fi folosit în R. Moldova până nu va fi APROBAT de OMS
Populația R. Moldova nu va fi vaccinată cu „Sputnik V” atât timp cât vaccinul rusesc nu va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, Food and Drug Administration din SUA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Declarația a fost făcută de coordonatoarea Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco.
Potrivit Ninelei Revenco, Comitetul Național pentru Imunizare a luat o decizie că în R. Moldova vor fi aprobate vaccinuri sigure și cele care au fost aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului, Food and Drug Administration din SUA și cele care au fost aprobate în lista de urgență a OMS.
„Pe moment sunt trei vaccinuri pe lista de aprobare de urgență a OMS: „Pfizer”, „Moderna” și „AstraZeneca”. Ultima informație este că în SUA a fost aprobat vaccinul „Johnson&Johnson”. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente și poziția noastră este ca populația să primească aceste vaccinuri. Programul național de vaccinare la fel aprobă doar vaccinuri precalificate de OMS.
Citește și: FOTO // Greceanîi a convocat membrii GUVERNULUI și le-a dat INDICAȚII să găsească BANI pentru a cumpăra 1 000 000 de doze de vaccin „Sputnik V”? Dodon insistă ca R. Moldova să aloce 120 de milioane de lei pentru vaccinul „Sputnik V”
Sunt țări care aprobă și vaccinuri care nu au fost precalificate în lista de aprobare de urgență a OMS, printre care și vaccinul „Sputnik V”. Noi, ca țară, am stipulat în programul național că vaccinurile vor fi aprobate la cerința Agenției Naționale de Sănătate Publică și vor fi acele vaccinuri înregistrate fie de Agenția Europeană a Medicamentului, fie de Food and Drug Administration și OMS”, a conchis Revenco în cadrul unei conferințe de presă dedicată inițierii campaniei de vaccinare în R. Moldova, citată de Deschide.md.
Menționăm că, la finele săptămânii trecute, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2, cu emiterea certificatelor de înregistrare pe un termen de un an, dar și cu solicitarea de a prezenta studiile postautorizare privind siguranța și eficacitatea acestora.
Este vorba de vaccinurile „Pfizer/BioNTech”, „AstraZeneca”, dar și „Sputnik V”.
Ieri-seară, președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat indicație Guvernului să găsească bani pentru a procura un milion de doze de vaccin anticoronavirus, după ce Igor Dodon a făcut publice niște calcule vizavi de vaccinul „Sputnik V”.
„Vaccinul „Sputnik V” costă la producător în jur de 5,36 de dolari. Asta e 100 - 120 de lei. Ce înseamnă 120 de milioane de lei pentru alegeri parlamentare anticipate? Asta înseamnă un milion de doze de vaccin, dacă e să le cumperi”, spunea Dodon vinerea trecută.
Menționăm că România a trimis la Chișinău o primă tranșă din donația de vaccinuri anti-COVID-19, iar imunizarea personalului medical va începe astăzi cu cele 21 600 de doze. Totodată, în zilele următoare, în R. Moldova vor ajunge încă 14 400 de doze de vaccinuei AstraZeneca, donate prin intermediul platformei COVAX.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii
DOC // Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, laureat al Premiului Național 2024: „Pentru mesajul național și pentru profunzimea operei sale literare, dramaturgice și publicistice, pentru cartea autobiografică: O progenitură dușmană”