VIDEO // Campania de vaccinare împotriva COVID-19, LANSATĂ în R. Moldova: 10 800 de doze trimise în teritoriu pentru imunizarea personalului din secțiile ATI, Reanimare și cu profil COVID. Alte 1 800 de doze - în Transnistria
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a demarat astăzi campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, după recepționarea a 21 600 de doze de vaccin anticoronavirus din România.
Potrivit lui Alexei Ceban de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), vaccinurile care au ajuns sâmbătă în R. Moldova sunt la Depozitul Național de Vaccinuri, iar jumătate, adică 10 800 de doze, vor fi trimise începând de marți, 2 martie, la centrele de sănătate publică din raioane de unde vor ajunge ulterior în centrele de vaccinare.
Funcționarul de la ANSP a adăugat că alte 1 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 vor pleca, la prima etapă, în Transnistria.
Alexei Ceban a mai afirmat că acest vaccin este practic asermănător celor tradiționale și există condiții de a fi păstrat la temperaturi între plus 2 și plus 8 grade Celsius. Odată extrasă, o doză de vaccin urmează a fi administrată în maximum șase ore.
Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că în următoarele zile urmează a fi vaccinați angajații din secțiile de Terapie Intensivă, Reanimare și cele cu profil COVID, „pentru a salva viețile lucrătorilor medicali, ca aceștia să poată acorda ajutor persoanelor infectate cu COVID-19”.
În România, de exemplu, numărul de infectări în rândurile lucrătorilor medicali a scăzut cu 87% după adiminstrarea primei doze de vaccin AstraZeneca.
Datele cu privire la imunizări vor fi stocate într-un Registru electronic.
Coordonatorul grupului național de comunicare privind vaccinarea, Ninel Revenco, a informat, în cadrul aceluiași eveniment, că vaccinul AstraZeneca, care a trecut toate testările necesare și a fost înregistrat de Organizația Mondială a Sănătății, urmează a fi administrat intramuscular în două doze, cu o distanță medie de opt săptămâni între acestea, la persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Vaccinul poate fi aplicat persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus și au făcut forme ușoare sau grav-medii ale bolii. În cazul pacienților care au avut forme grave ale infecției, aceștia trebuie să aștepte o perioadă de 90 de zile după vindecare.
Recomdandarea pentru persoanele care urmează a fi imunizate este să nu consume alcool până și după administrarea vaccinului.
Potrivit lui Ninel Revenco, la a doua doză de vaccin administrat, persoana poate simți o durere locală, dureri articulare, febră musculară și poate avea febră de până la 38°C, la fel ca după administrarea vaccinului antigripal.
Menționăm că, sâmbăta trecută, în R. Moldova au ajuns 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca donate de România, iar în următoarele zile urmează să vină alte 14 400 de doze prin intermediul platformei COVAX.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii