Ministerul Justiției vrea să reformeze INJ


Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) trebuie să fie reformat. La această concluzie au ajuns responsabilii în domeniu de la Ministerul Justiției (MJ).
Autorii proiectului susțin că la baza modificărilor propuse au fost mai multe cauze, printre care lipsa unui sistem clar şi bine organizat de instruire continuă a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, lipsa mecanismelor de evaluare a necesităţilor de instruire şi a capacităţii Institutului, dar și absenţa unui mecanism efectiv de evaluare a calităţii instruirii furnizate de către Institut.
Pentru soluționarea problemelor invocate mai sus, dar și pentru eficientizarea activităţii INJ, s-a propus modificarea a opt acte legislative în vigoare, iar printre modificările propuse se numără asigurarea obligatorie de asistenţă medicală de către stat pentru candidaţii la funcţiile de judecător şi procuror, ce urmează cursurile de formare iniţială în cadrul INJ, includerea „consultantului procurorului” în categoria persoanelor care sunt instruite în cadrul INJ, dar și modificarea procedurii de desemnare a procurorilor în cadrul Consiliului INJ – procurorii urmând a fi desemnaţi de Consiliul Superior al Procurorilor, din rândul procurorilor de diferite nivele.
După ce va fi definitivat, proiectul urmează să fie remis Guvernului spre aprobare.
Acțiunea face parte din Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016. Potrivit viceministrului Nicolae Eșanu, proiectul a fost elaborat de către Ministerul Justiției, iar scopul acestuia este de a reforma și eficientiza activitatea INJ.









































































