Ministerul Educației și Cercetării propune schimbări importante în sistemul de premiere a sportivilor din Moldova


Noile reglementări privind mecanismul de premiere a performanțelor sportive, incluzând cuantumul și modul de distribuire a bugetului, au fost dezbătute în cadrul unei ședințe de lucru organizate de Ministerul Educației și Cercetării cu reprezentanții federațiilor sportive. Scopul noilor prevederi este să asigure o distribuție corectă și echitabilă a resurselor financiare.
La întâlnire a luat parte și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Acesta a propus ca în viitor cuantumul premiilor pentru sportivii de performanță să fie stabilit prin sume fixe, nu procentual, inclusiv pentru federațiile neolimpice.
Participanții au discutat despre criteriile de eligibilitate pentru federațiile sportive naționale, sportivii, antrenorii și personalul tehnic care vor putea beneficia de premii din partea statului pentru rezultate notabile. Conform propunerilor, federațiile sportive au fost clasificate în trei categorii: federațiile olimpice/paralimpice, ale căror probe sunt parte din programul Jocurilor Olimpice și Paralimpice; federațiile recunoscute, ale căror probe nu sunt parte din Programul Jocurilor Olimpice, dar sunt recunoscute de Comitetul Internațional Olimpic; și federațiile neolimpice care nu sunt recunoscute de CIO.
Amintim că, între anii 2018 și 2024, bugetul destinat premierii sportivilor a crescut de la 5 milioane de lei la 31 de milioane de lei. În aceeași perioadă, numărul medaliilor câștigate de sportivii moldoveni a crescut de la 435 la 713. Recordul la medalii în probele olimpice a fost stabilit în 2024, când sportivii noștri au obținut 128 de distincții.
Ministerul Educației și Cercetării rămâne deschis pentru propuneri de îmbunătățire a mecanismului de premiere a performanțelor sportive.









































































