12:46:31 24.11.2024
Stiri

Ministerul de Externe sugerează că Bucureștiul ar fi de VINĂ că R. Moldova a ratat 60 de milioane de euro oferite de statul român: „Partea română a completat ACORDUL cu unele condiționalități POLITICE, propunându-se, astfel, crearea unui precedent”

Actualitate 29.03.2021 19:10 Vizualizări1841 Autor: Ziarul National
Ministerul de Externe sugerează că Bucureștiul ar fi de VINĂ că R. Moldova a ratat 60 de milioane de euro oferite de statul român: „Partea română a completat ACORDUL cu unele condiționalități POLITICE, propunându-se, astfel, crearea unui precedent”


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău susține că a luat notă „cu surprindere” de comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României, prin care Bucureștiul anunța că R. Moldova nu va mai primi circa 60 de milioane de euro, bani oferiți gratuit de către România, din cauza birocrației de la Chișinău.

Instituția condusă de premierul interimar Aureliu Ciocoi sugerează că România s-ar face vinovată că cele 60 de milioane de euro nu mai ajung la Chișinău, pentru că ar fi înaintat „condiționalități”, deși președinta Maia Sandu a afirmat că Guvernul Chicu, iar ulterior Guvernul interimar Ciocoi au refuzat să semneze prelungirea Acordului de finanțare neramburabilă cu România.

Partea română susține, la rândul său, că acele condiționalități erau menite să mențină R. Moldova pe drumul european, în conformitate cu așteptările cetățenilor moldoveni.

„Inițiativa de încheiere a celui de-al șaselea Protocol adițional (Protocolul 6) aparține părții române, textul acestuia fiind prezentat oficial de partea română la 18 decembrie 2018. Guvernul R. Moldova a acceptat acest proiect, iar pe 11 februarie 2019 a aprobat în ședință de Guvern semnarea lui în forma propusă de România, fapt despre care a fost în mod oficial informată partea română. Totodată, în perioada februarie 2019 – iulie 2020 autorităților de la București le-au fost transmise repetate solicitări pentru semnarea textului convenit al Protocolului 6. (...)

Citește și: R. Moldova RATEAZĂ 60 de milioane de euro din ajutorul financiar nerambursabil anunțat de România

...Partea română a prezentat la 16 noiembrie 2020 un alt proiect de Protocol, care prevedea completarea Acordului cu unele condiționalități politice, care nu se regăsesc în niciun tratat bilateral încheiat de R. Moldova, propunându-se, astfel, crearea unui precedent. Pornind de la aceste diferențe de fond, în conformitate cu legislația în vigoare, noul proiect de Protocol a fost supus unei noi proceduri de avizare în vederea adoptării de către Guvern a unei noi hotărâri de aprobare a semnării Protocolului dat”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației de la Chișinău conduse de fostul consilier al lui Igor Dodon.

Citește și: Maia Sandu ACUZĂ Guvernul Chicu de ratarea sprijinului financiar 60 de milioane de euro din partea României: „Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română în speranța că, în curând, vom avea un Parlament care să susțină acest program”

MAEIE arată că a prezentat părții române, în februarie 2021, propunerile care făceau posibilă semnarea tratatului în temeiul deciziei Guvernului R. Moldova din februarie 2019 de aprobare a semnării Protocolului 6 fără necesitatea adoptării unei noi hotărâri de guvern, luându-se în considerare noile circumstanțe de ordin politic de la Chișinău, în special competențele limitate ale unui guvern în demisie.

„Din păcate, partea română a respins propriul proiect prezentat în decembrie 2018, a refuzat orice discuții sau negocieri pe textul de compromis propus în februarie 2021 de partea moldovenească și a insistat pe semnarea Protocolului exclusiv în forma prezentată de România în noiembrie 2020”, cităm din același comunicat.

MAEIE anunță că este deschis să discute despre un nou proiect de Acord moldo-român după depășirea actualei crize politice din R. Moldova.

„MAEIE reiterează recunoștința R. Moldova pentru valoroasa asistență acordată pe parcursul anilor de către România și poporul român de o manieră sinceră și necondiționată, în spiritul valorilor europene, având la bază legăturile istorice, fundamentate pe comunitatea culturală și lingvistică. Totodată, MAEIE își exprimă deschiderea și disponibilitatea de a supune procedurilor interne proiectul unui nou Acord moldo-român de cooperare în domeniul asistenței pentru dezvoltare odată cu depășirea efectivă a actualei crize politice din R. Moldova și instaurarea în mod democratic și constituțional a unui Guvern cu mandat deplin”, se mai arată în nota MAEIE.

CITIȚI și Dodon vorbește în BĂTAIE de joc despre ajutorul de 100 de milioane de euro din partea României, dintre care 60 de milioane au fost ratate din cauza GUVERNĂRII socialiste: „Așa-numitul ajutor… În fiecare an cu ȚÂRÂITA se utilizează”

Menționăm că Ministerul de Externe de la București a explicat necesitatea introducerii unor elemente suplimentare prin faptul că acestea erau de natură să sprijine împlinirea așteptărilor legate de menținerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, de asigurarea implementării depline, de către R. Moldova, a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu UE şi realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiţiei, de asigurarea condiţiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în R. Moldova, precum și de consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre România și R. Moldova.

„În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus. Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului. În consecință, MAE, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia”, au explicat autoritățile de la București.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md