Ministerul de Externe, despre ajutorul MILITAR promis R. Moldova de către UE: „Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal”
Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene în domeniul apărării, prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility).
„Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal”, se arată într-un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), făcut public după ce forțele proruse de la Chișinău s-au arătat impacientate vizavi de declarațiile președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a promis astăzi ajutor pentru fortificarea rezilienței militare a R. Moldova.
Potrivit diplomației R. Moldova, activitățile pentru anul 2021 din cadrul Instrumentului european pentru pace au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de șapte milioane de euro.
CITIȚI și UE va acorda sprijin MILITAR R. Moldova, în contextul tensiunilor din Transnistria. Michel: „Putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidare a capacităților militare, dar e important să evităm ESCALADĂRILE”
Pentru următoarea perioadă au fost identificate alte șase domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.
„Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare”, încheie MAEIE.
Amintim că oficialul european a făcut declarații cu privire la sprijinul militar pentru R. Moldova oferit de către UE în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.
„Intenționăm să sporim sprijinul ce ține de logistica de apărare cibernetică, de exemplu. Dar astăzi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidare a capacităților militare în R. Moldova. Bineînțeles că eu nu voi vorbi acum despre detaliile acestei decizii. Și o chestie, de asemenea, foarte importantă pentru noi e să evităm escaladările. Noi nu credem că e judicios să fie făcute declarații provocatoare despre situația din R. Moldova sau Transnistria. Noi vrem să prevenim incidentele și vrem să susținem toate eforturile pentru a menține stabilitatea pe cât de mult posibil”, a declarat Charles Michel.
Ministrul de Externe al Franței delegat pentru Europa, discuții cu studenții USM de la filierele francofone: Proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din R. Moldova
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști