Ministerul Apărării, omagiu pentru domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, în ziua în care se împlinesc 520 de ani de la moartea acestuia: „A marcat locul Moldovei în istoria politică şi spirituală a Europei medievale”


Datorită victoriilor militare ale domnitorului moldovean Ştefan cel Mare şi Sfânt, Europa a putut să-şi continue procesele culturale, spirituale, științifice și universitare din epoca medievală, ce reprezintă baza civilizațională europeană a actualității, se arată într-un mesaj al Ministerului Apărării de la Chișinău în ziua în care se împlinesc 520 de ani de la moartea acestuia.
„În această zi de comemorare, aducem un omagiu memoriei domnitorului Ștefan cel Mare și ne exprimăm recunoștința pentru devotamentul suprem, eforturile și sacrificiile sale demonstrate pentru apărarea țării și a creștinătății. Prin abilități de cooperare diplomatică, cunoștințe fundamentale de artă militară demonstrate în războaiele purtate, Ștefan cel Mare a reușit să consolideze și protejeze valorile și tradițiile poporului. Un fapt unanim recunoscut de istorici e adevărul că datorită victoriilor militare ale domnitorului moldovean, Europa a putut să-şi continue procesele culturale, spirituale, științifice și universitare din epoca medievală, ce reprezintă baza civilizațională europeană a actualității”, cităm din mesajul Ministerului Apărării.
CITIȚI și FOTO // Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Portretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea istorică
Doctorul în istorie Nicolae Enciu amintește că, după o domnie de 47 de ani, 2 luni și trei săptămâni, la 2 iulie 1504 se stinge din viață Ștefan cel Mare, domn al Țării Moldovei, fiu al lui Bogdan al II-lea și al Oltei (Maria, nume luat în călugărie), nepot al lui Alexandru cel Bun. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în 1992, iar UNESCO a declarat 2004 Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Potrivit istoricului rus N. Karamzin, Ștefan cel Mare era „curajos în primejdii, tare la nevoi, modest în fericire..., el stârnea admirația monarhilor și popoarelor, săvârșind fapte mărețe cu mijloace mici”.









































































