Minim 20% din valoarea contractului cu editura sau cu minim 50% din prețul de achiziționare: Autorii de manuale, remunerați mai bine
Grupurile de autori de manuale școlare vor fi remunerați cu minim 20% din valoarea contractului cu editura sau cu minim 50% din prețul de achiziționare, stabilit în cuantum de un salariu mediu lunar pe economie pentru o coală de autor. Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern.
De exemplu, dacă pentru un titlu de manual cu 160 de pagini valoarea contractului de achiziție va fi de 1 milion de lei, atunci grupul de autori va fi remunerat cu 200 de mii de lei. În cazul unui grup format din patru autori, fiecare autor va beneficia de câte 50 de mii de lei. Dacă valoarea contractului unui titlu de manual este de 500 mii de lei, grupul de autori va fi remunerat cu 10 de salarii medii lunare pe economie, ceea ce în 2024 reprezintă 137 de mii de lei.
Potrivit secretarului de stat Galina Rusu, decizia va încuraja și motiva participarea activă la elaborarea manualelor școlare a colectivelor de autori.
Menționăm că Ministerul Educației și Cercetării a lansat, pentru anul 2024, achiziția a 67 de titluri de manuale școlare. Doar pentru 46 de titluri de manuale au fost depuse oferte. Dintre acestea, pentru cinci titluri ofertele de manuale nu au acumulat minim 80% din punctajul pentru calitate și au fost excluse din concurs.
Pentru anul de studii 2024 - 2025 sunt pregătite pentru tipar 41 de titluri de manuale cu un tiraj total de peste un milion de exemplare.
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”