Mii de gospodării din R. Moldova vor primi gratuit furaje, pentru a nu renunța la bovine: Semănători No-Till și aparate moderne de muls vacile, procurate din bani alocați de Elveția și donate țăranilor moldoveni
Circa 17 000 mii de fermieri mici și gospodării casnice din R. Moldova vor primi furaje concentrate pentru vaci mulgătoare, semințe de lucernă, porumb și fertilizanți. Furajele, în valoare de 915 000 de dolari, vor fi procurate din bani alocați de Elveția pentru a ajuta R. Moldova să mențină șeptelului de bovine în gospodăriile casnice afectate de seceta din ultimii ani, care a redus drastic recolta de porumb, principala sursă de furaje pentru animale.
Furajele vor fi achiziționate în cadrul proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Elveția a suplimentat în acest an bugetul proiectului cu 1,155 de milioane de dolari, după ce anterior a oferit două milioane de dolari.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că, datorită diversificării producției agricole și creșterii accesului la furaje de calitate, fermierii noștri vor putea produce mai multe alimente sănătoase și nutritive pentru consumul propriu și pentru vânzare, fapt ce va contribui la reducerea sărăciei și la îmbunătățirea nivelului de trai în zonele rurale.
În cadrul aceluiași proiect, opt femei cu afaceri în agricultură, afectate de criza socio-economică și energetică, vor fi sprijinite să sporească eficiența energetică a activității lor agricole, cu echipamente și servicii în valoare totală de aproximativ 200 000 de dolari SUA.
„Anterior, alte 46 de întreprinderi conduse de femei au beneficiat de suport similar. Astfel, au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, cazane pe biomasă, precum și au fost implementate diverse măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere”, precizează MAIA.
FAO va continua, datorită suplimentării bugetului de către Elveția, implementarea școlilor de câmp, un instrument eficient de însușire a celor mai bune practici agricole printre fermieri. Pe lângă cele 15 școli de câmp existente, vor fi dezvoltate altele cinci în raioanele din nordul R. Moldova, specializate în producerea laptelui de vacă și aplicarea practicilor agriculturii conservative la producerea culturilor cerealiere.
Școlile respective vor fi dotate cu cinci semănători directe No-Till pentru prelucrarea fără arat a terenului – o practică agricolă durabilă care contribuie la protejarea mediului și la creșterea rezilienței fermierilor la schimbările climatice. De semănători directe No-Till de capacitate mare vor beneficia și instituțiile de cercetare în agricultură.
În cadrul aceluiași proiect, vor primi echipamente și cele 50 de gospodării casnice antrenate în cadrul școlilor de câmp care produc și comercializează lapte. Acestea vor fi dotate cu aparate de muls pentru a îmbunătăți igiena mulsului, a spori calitatea laptelui și a ușura condițiile de muncă.
Și crescătorii de ovine și caprine vor beneficia de echipamente moderne, precum garduri electrice și utilaje de muls, cu scopul de a îmbunătăți practicile de creștere a animalelor și de a crește calitatea produselor lactate, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectorului. FAO își propune să consolideze micro-clusterul de crescători de ovine și caprine din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, creat anterior în urma unei inițiative comune a PNUD-ului și Elveției.
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”