Mii de companii cu CAPITAL STRĂIN, înregistrate în R. Moldova: Cele mai multe sunt din România și Italia, iar cei mai mulți bani investiți vin din Olanda
Numărul total al întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova constituia, pe 1 august curent, 11 302, arată datele Agenției Servicii Publice.
Cele mai multe companii provin din România, 1 746 la număr sau 15,4% din totalul întreprinderilor străine care activează în republica noastră.
Pe locul doi se situează Italia cu 1 391 întreprinderi înregistrate, aceasta fiind urmată de Turcia cu 1 302 firme și Ucraina cu 1 154 de companii.
Totuși, Olanda ocupă prima poziție după capitalul investit. Cele 178 de companii olandeze au investit în R. Moldova circa 2,4 miliarde de lei. Peste 1,732 de miliarde de lei au investit întreprinderile italiene, iar 1,919 miliarde - cele din Cipru.
Capitalul investit de firmele românești constituie peste 1,5 miliarde de lei, iar al celor din Federația Rusă este de peste un miliard de lei. Următoarele în clasament sunt întreprinderile din Germania, SUA, Austria, Marea Britanie și Elveția, care au investit între 434 de mii și 682 de mii de lei.
Agenția Servicii Publice (ASP) mai transmite că 30% dintre companiile înregistrate în R. Moldova au declarat ca gen de activitate comerțul cu ridicata, 23% - comerțul cu amănuntul, iar 12% industria prelucrătoare. În agricultură s-au lansat 6% din întreprinderi, iar în transport și comunicații 5%. Companiilor care au declarat ca gen de activitate tranzacțiile imobiliare sau hoteluri și restaurante le revine câte 4%. Celor care și-au propus să desfășoare activități financiare sau construcții le revine câte 2%.
Datele statistice mai arată că 66% din întreprinderi au fost înregistrate în Chișinău. În primele șapte luni ale anului curent, în subdiviziunile ASP au fost înregistrate 3 585 de întreprinderi noi.
ULTIMA ORĂ // Rușii au bombardat stația din Podolsk, afectând și centrala de la Cuciurgan: ,,În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată"
Scutiri la plata impozitului pe venit și granturi pentru întreprinderile din industria prelucrătoare din R. Moldova, de la 1 ianuarie 2025: Vor fi ajutate circa 150 de întreprinderi
Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”