18:07:08 15.01.2025
Stiri

Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”

Actualitate 15.01.2025 14:50 Vizualizări247 Autor: Ziarul National
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”











„Moldoveanul Eminescu de la Botoșani a unit toată românitatea în cuget și simțire. Asta trebuie să conștientizăm, în primul rând, atunci când îl omagiem”;

„Eminescu rămâne reperul nostru identitar, cel care ne reamintește cine suntem și care sunt valorile noastre fundamentale. Faptul că ne aflăm aici împreună, români din România și din Republica Moldova, este o dovadă că spiritul lui Eminescu trăiește în noi”







România și R. Moldova marchează pe 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale, ziua de naștere a poetului național al tuturor românilor, Mihai Eminescu. În acest an se împlinesc 175 de ani de la nașterea marelui poet, ziarist și gânditor român, iar pe cele două maluri ale Prutului au loc numeroase activități dedicate jubileului.

Tradițional, în R. Moldova au loc expoziții, conferințe și depuneri de flori la busturile lui Mihai Eminescu.

„Dincolo de omagiul pe care orice om care ține la cultura și valorile neamului îl aduce lui Eminescu în această zi specială, dar și cu alte ocazii, mai este și un prilej de a analiza, încă o dată, problema noastră identitară, care ne ține, în continuare, dezbinați. Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu și toți marii noștri înaintași sunt apreciați, respectați și iubiți, în egală măsură, și la București, și la Chișinău și în orice colț de pământ unde se vorbește românește, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două? Și cât de „ai noștri” sunt cei care insistă pe această dezbinare. Moldoveanul Eminescu de la Botoșani a unit toată românitatea în cuget și simțire. Asta trebuie să conștientizăm, în primul rând, atunci când îl omagiem”, a declarat cu această ocazie Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău.

Menționăm că ședința Guvernului R. Moldova a început astăzi cu un omagiu adus poetului de către premierul Dorin Recean.

„Astăzi sunt 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, este Ziua Culturii Naționale. Anul 2025 a fost declarat de Guvern drept Anul Mihai Eminescu. Felicitări tuturor celor care îmbogățesc cultura noastră națională prin creațiile lor. Trebuie să ne mândrim, avem foarte mult talent în Republica Moldova și oameni extraordinari ca Mihai Eminescu sunt călăuzitori în acest proces de creație. În toată această perioadă vom avea mai multe evenimente culturale pentru ca să celebrăm pe Eminescu, dar și creația care se dezvoltă tot mai mult în Republica Moldova. Zic să celebrăm împreună aceste frumuseți și moșteniri culturale”, a declarat Dorin Recean.

Eminescu nu a fost doar „Luceafărul poeziei românești”, ci și un om care a trăit intens dragostea de țară, de neam și de cultură, a ținut să sublinieze astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în discursul său ținut în cadrul ședințe festive comune a Academiei de Științe a Moldovei și Academiei Române, de Ziua Culturii Naționale.

„În scrierile sale găsim ecoul unei epoci, dar și adevăruri perene care transcend timpul și spațiul. Opera sa este un testament al limbii române, al aspirațiilor naționale și al unității spirituale dintre românii de pretutindeni. Opera sa este puntea care ne leagă, un simbol al unității noastre culturale și istorice. Într-un context european și global tot mai dinamic, Eminescu rămâne reperul nostru identitar, cel care ne reamintește cine suntem și care sunt valorile noastre fundamentale. Faptul că ne aflăm aici împreună, români din România și din Republica Moldova, este o dovadă că spiritul lui Eminescu trăiește în noi. Să continuăm să-l studiem, să-l promovăm și să-l transmitem generațiilor viitoare, pentru ca mesajul său să dăinuie și să inspire”, a declarat ministrul Prodan în fața academicienilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Menționăm că toate școlile din R. Moldova vor desfășura pe parcursul lunii ianuarie mai multe activități tematice dedicate marelui poet național Mihai Eminescu, fiind vorba despre concursuri de poezii, ateliere de creație literară, expoziții de desen etc., pentru a scoate în evidență contribuția lui Mihai Eminescu la patrimoniul cultural național și a încuraja implicarea elevilor în activități artistice și literare inspirate din opera poetului.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md