Miere de pe câmpurile minate. Cum ajută ALBINELE la deminarea Ucrainei
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunțat proiectul „Miere de pe câmpuri minate” pentru a atrage atenția globală asupra problemei deminării și a noii realități agricole a Ucrainei. Ideea de bază este de a semăna câmpurile minate cu semințe de plante melifere, evitând astfel contactul uman cu minele. Nectarul lor va fi colectat de albine.
Ministerul plănuiește ca diplomații ucraineni să ducă această miere la întâlniri și în călătorii de lucru, oferind-o personalităților publice din întreaga lume.
Inițiatorii proiectului au avut consultări cu agronomii, Serviciul de Stat de Urgență, Dronarium Ukraine (un grup de pasionați de drone) și Uniunea Apicultorilor din Ucraina. Se preconizează testarea însămânțării cu ajutorul dronelor.
Potrivit calculelor Ministerului, suprafața totală a terenurilor minate constituie 30 la sută din teritoriul țării - peste 174.000 de metri pătrați. Aceasta include proprietăți private, infrastructuri critice, ochiuri de apă, păduri și câmpuri agricole.
Kostia Șnider, director de creație al Publicis Groupe Ucraina și Republica Cehă și Saatchi & Saatchi Ucraina, a declarat pentru Kyiv Post că produsul își propune să devină un simbol puternic pentru a atrage atenția asupra noilor realități din Ucraina.
„Miere de câmpuri minate este un produs care nu ar trebui să existe în lumea modernă; cu toate acestea, din cauza războiului și a zonei teritoriilor minate, a devenit realitatea noastră”, a declarat Kostia Șnider, director de creație al companiilor Publicis Groupe Ukraine & Czech Republic și Saatchi & Saatchi Ukraine, partenere ale proiectului.
„Minefields Honey este un produs care nu ar trebui să existe în lumea modernă; cu toate acestea, din cauza războiului și a zonei teritoriilor minate, a devenit realitatea noastră”, a spus Șnider.
El a subliniat că mierea va fi un produs limitat și nu are ca scop cucerirea pieței globale prin vânzări în magazin.
„În primul rând, este destinat să fie trimis diplomaților și cetățenilor influenți din alte țări care pot ajuta Ucraina în deminare”, a rezumat Șnider.
Katerina Spivakova, directorul de comunicare al companiei agroindustriale Kernel, a spus că majoritatea plantelor melifere vor fi semănate în zonele de front, mai exact în regiunile Cernihiv și Sumî.
„Alegem un câmp unde, de exemplu, ar fi trebuit să crească porumb sau floarea-soarelui, dar care nu poate fi cultivat din cauza minelor. Semințele sunt apoi plantate cu ajutorul dronelor”, a declarat Spivakova pentru Kyiv Post.
Stupii vor fi situați într-o zonă sigură în apropierea câmpurilor. A fost dezvoltat un design unic al stupilor, care are forma unui semn de avertizare privind pericolul reprezentat de mine.
Potrivit lui Șnider, toți participanții la proiect lucrează exclusiv pe bază de voluntariat.
Ministerul consideră că mierea colectată în acest mod va furniza un instrument de comunicare puternic în vederea atragerii unui număr mai mare de parteneri internaționali, donatori și resurse suplimentare pentru deminarea Ucrainei.
„Proiectul ne va permite [să] atragem mai multă atenție asupra problemei minelor rusești de pe teritoriul ucrainean și să mobilizăm resurse suplimentare pentru a o rezolva", a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba.
Nu toată lumea din cercurile politice ucrainene este favorabilă proiectului. Potrivit Ivannei Klimpuș-Tsințadze, șeful Comitetului Radei Supreme pentru integrarea Ucrainei în UE, Ministerul de Externe ar trebui să se concentreze pe chestiuni mai importante.
„Ar fi bine să ne concentrăm asupra chestiunilor care privesc direct Ministerul Afacerilor Externe. Dacă avem atât de multe resurse pentru a face ceva în paralel, atunci grozav. Dar, din păcate, nu avem suficiente resurse nici măcar pentru cele mai simple lucruri”, a spus Klimpush-Tsințadze într-un comentariu pentru Kyiv Post.
„În următoarea mea călătorie în străinătate, aș prefera să iau un fragment dintr-o rachetă sau o jucărie dintr-o casă distrusă de o lovitură de rachetă. Și ar fi mult mai de impact decât orice deliciu dulce”, a adăugat ea, potrivit ziare.com.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania