04:30:58 15.04.2025
Stiri

Microsoft lansează funcția de captură de ecran bazată pe AI, criticată pentru posibile riscuri de confidențialitate

TOP 11.04.2025 17:38 Vizualizări705
Microsoft lansează funcția de captură de ecran bazată pe AI, criticată pentru posibile riscuri de confidențialitate

Microsoft a început lansarea unui instrument bazat pe inteligență artificială care realizează capturi de ecran ale utilizatorului la fiecare câteva secunde. Funcția Copilot+ Recall este disponibilă în modul de previzualizare pentru unii posesori de PC-uri și laptopuri Microsoft dotate cu inteligență artificială. Aceasta este relansarea unei funcționalități ce fusese numită "un coșmar al confidențialității" la prima sa anunțare anul trecut.

Microsoft a întrerupt lansarea în 2024, iar după ce a testat tehnologia cu un număr restrâns de utilizatori, a început extinderea accesului la cei înscriși în programul său de testare Windows Insider. Compania a declarat că Recall va fi lansat la nivel mondial, dar cei din UE trebuie să aștepte până mai târziu în 2025. Utilizatorii pot opta pentru această funcție, iar Microsoft spune că pot "să întrerupă salvarea capturilor în orice moment".

Scopul Recall este de a permite utilizatorilor de PC să caute ușor prin activitatea lor anterioară, inclusiv fișiere, fotografii, e-mailuri și istoricul navigării. De exemplu, Microsoft afirmă că un utilizator care a văzut o rochie online cu câteva zile în urmă ar putea folosi funcția pentru a găsi cu ușurință locul unde a văzut-o. Militantul pentru confidențialitate, Dr. Kris Shrishak, care anterior a numit Recall un "coșmar al confidențialității", a zis că mecanismul de opt-in este "o îmbunătățire", dar consideră că ar putea fi totuși abuzat.

"Informațiile despre alte persoane, care nu pot să-și dea consimțământul, vor fi capturate și procesate prin Recall," a afirmat. Funcția poate salva imagini ale emailurilor și ale aplicațiilor de mesagerie, cum ar fi WhatsApp. Asta înseamnă că fotografiile și mesajele de la alții vor fi salvate. Totuși, acest lucru nu este diferit de un utilizator care face el însuși o captură de ecran când primește un mesaj. "Gândiți-vă la mesajele care dispar pe Signal și sunt păstrate pentru totdeauna în Recall," a afirmat. A adăugat că este îngrijorat că actorii rău intenționați ar putea exploata imaginile salvate de Recall dacă obțin acces la un dispozitiv.

Microsoft a declarat că Recall "nu partajează capturile sau datele asociate cu Microsoft sau terțe părți" și că informațiile nu sunt distribuite între utilizatori diferiți. "Recall necesită confirmarea identității dumneavoastră înainte de a fi lansat și înainte să puteți accesa capturile," a spus. Și a confirmat că imaginile capturate de Recall sunt stocate local pe computerul dumneavoastră. Utilizatorii pot alege ce aplicații sunt utilizate de funcție. În plus, modul privat din unele browsere nu va fi capturat.

De asemenea, Microsoft afirmă că utilizatorul poate șterge capturile de ecran care au fost realizate. Autoritatea de supraveghere a datelor din Regatul Unit a spus că "continuă să colaboreze cu Microsoft pe această chestiune". Oficiul Comisarului pentru Informații (ICO) a afirmat că are "așteptări ca transparența utilizatorului să fie îmbunătățită și datele personale să nu fie folosite în scopuri altele decât cele pentru care au fost colectate inițial".

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte