21:17:09 18.01.2025
Stiri

Metode noi şi interesante de plantare a căpşunilor

Economie 05.03.2016 13:17 Vizualizări12310 Autor: Ziarul National
Metode noi şi interesante de plantare a căpşunilor

SFAT // Odată ce au îngheţat, culturile de căpşuni nu mai pot fi readuse la viaţă şi trebuie reînnoite

Am primit la redacţie un mesaj de la Vasile Pleşca din raionul Glodeni. Dumnealui întreabă dacă există metode de reabilitare a plantaţiei de căpşuni, mare parte din care i-a îngheţat iarna aceasta.

Din păcate, agronomii afirmă că, odată ce au îngheţat, culturile de căpşuni nu mai pot fi readuse la viaţă şi trebuie reînnoite. Însă, efectuând lucrările, asiguraţi-vă că alegeţi soiurile rezistente la frig sau la schimbările de temperatură şi schimbaţi locul din grădină, alegând unul mai dosit.

Totodată, îi sugerăm cititorului nostru de la Glodeni, dar şi altor grădinari interesaţi, unele metode noi de plantare a căpşunilor. Aceste idei au fost încercate şi s-au dovedit a fi cu rezultate, iar modalităţile inedite, dar interesante, permit protejarea căpşunilor de schimbările climatice severe.

Căpșune crescute în paie

Va fi nevoie de baloţi presaţi de paie cu care se va acoperi suprafaţa de pământ. Stratul de paie trebuie să ajungă la o înălţime de aproape un metru şi lasă solul acoperit cu paie timp de doi ani. Căpşunele iubesc să crească în paie cu rezultate foarte bune şi nu putrezesc chiar dacă perioada de ploi este mare.

Plantare în ghiveci

Ghiveciul în care urmează să fie plantați căpșunii trebuie să aibă cel puţin 30 de cm adâncime, cu găuri de scurgere a apei şi un strat de aproape 5 cm de material de drenare la fund. Se foloseşte un amestec de pământ bogat în substanţe nutritive, solul se bătătoreşte bine în jurul rădăcinilor şi se udă din belşug.

Aveţi grijă să udaţi şi să fertilizaţi cu regularitate în perioada de creştere, mai ales când apar fructele. Pentru o creştere frumoasă, ghivecele se ţin la un loc bine aerisit, aflat la soare o parte a zilei şi umbrit în cealaltă parte a zilei. Se irigă moderat, o dată la 1-2 zile, stolonii se taie, iar florile se recomandă să fie periate pentru o mai bună polenizare. În perioada friguroasă a anului se ţin în încăperi călduroase şi luminate.

Plantarea căpşunilor în saci de polietilenă

Această tehnologie nouă de cultivare a căpşunelor a fost descoperită şi pusă în practică de agricultorii olandezi. Astfel, este nevoie de saci de plastic în care se pune pământ fertilizat, după care se atârnă în aer, fie de pod, fie de orice altceva la îndemână. În saci se fac nişte găuri, în care se plantează puieţii de căpşuni.

Sacul de polietilenă trebuie să fie îngust, de 15-20 cm în diametru, cu lungimea de doi metri. După aceasta este nevoie de irigare. Se poate de construit un mic apeduct până la saci, folosindu-se tehnica prin picurare.

De la un singur sac, în care pot fi plantate circa 25 de tufe de căpşuni, pot fi recoltate cel puţin 8-10 kg de fructe. Pe timp de iarnă, sacii vor fi plasaţi într-o încăpere unde poate fi stabilită o temperatură stabilă în jur de 20 de grade Celsius.

Plantarea în butoi

Căpşunele care de obicei cresc pe pământ, în rânduri, se pot cultiva şi în butoaie special confecţionate. Butoiul ales nu va avea gura largă. De jur împrejurul vasului se vor face găuri rotunde cu diametrul de circa 7 cm, la o distanţă între ele de 25 cm. De la gura butoiului până la primul rând se vor lăsa aproximativ 30 cm. La fundul butoiului se vor face găuri de un cm pentru drenarea apei.

Pe o ţeavă de PVC de lungimea egală cu adâncimea butoiului şi diametrul de 7-10 cm se vor face găuri la fiecare zece centimetri, pe toată suprafaţa ţevii. Fundul butoiului se va acoperi cu o bucată de pânză dură, peste care se va pune un strat de 5 cm de pietriş.

Ţeava găurită din PVC se va fixa în mijlocul butoiului şi, de asemenea, se va umple cu pietriş. După asta, umpleţi butoiul cu pământ, tasaţi bine şi continuaţi până la primul rând de găuri.

Plantaţi căpşunii în primul rând de găuri, aşezând rădăcinile în formă de evantai. Adăugaţi pământ până la următorul rând de găuri, tasaţi, turnaţi apă şi din nou plantaţi căpşuni în găuri. Repetaţi procedeul până la umplerea butoiului.

Puteţi planta şi la gura butoiului, lăsând acces la ţeava din PVC pentru udat. Conectaţi un furtun cu apă la ţeava din PVC şi lăsaţi câteva minute pentru ca butoiul să ajungă la o umezeală optimă.

Sfaturi de plantare

Indiferent de metoda aleasă pentru plantarea căpşunilor, veţi opta pentru procedee tradiționale sau veţi alege o modalitate nouă, ţineţi cont de câteva sfaturi de plantare.

De regulă, căpșunii se plantează toamna, între 10 septembrie şi 15 octombrie, primăvara în perioada martie-aprilie sau vara în lunile iunie-iulie.

În anul plantării nu se obţin fructe, iar florile care apar se îndepărtează. Stolonii se plantează în rânduri simple sau benzi de câte două rânduri, la distanţă de 35 cm între rânduri şi 20-25 cm între plante/rând, pentru o mai bună dezvoltare, aerisire şi zvântare a solului.

Straturile de căpşuni se mută după trei ani, deoarece calitatea producţiei are de suferit, iar plantele sunt mult mai expuse atacului de boli şi dăunători.

Lilia Grubîi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md