METEO // Temperatură maximă absolută la suprafața solului de plus 70 de grade Celsius, înregistrată în luna august, pe teritoriul R. Moldova: Recordul a fost fixat la Leova
Temperaturile din luna august au oscilat, pe teritoriul R. Moldova, între plus 2 grade și plus 42,4 grade Celsius.
Minima de plus 2 grade a fost fost fixată la Bravicea, raionul Călărași, pe 23 august 2006, iar maxima absolută de plus 42,4 grade Celsius - pe 7 august 2012 la Fălești.
Datele Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) mai arată că temperatura maximă absolută la suprafața solului a atins plus 70 de grade Celsius la Leova, în anul 1992.
Potrivit măsurătorilor efectuate de meteorologi, cea mai rece lună august pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost fixată pe acest teritoriu în anul 1976, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între plus15,3 grade Celsius la Briceni şi plus 17,8 grade Celsius la Tiraspol și Comrat.
Totodată, cea mai caldă lună august a fost în anii 1992, 2010 şi 2015, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între plus 22,9 (Briceni) şi plus 25,7 grade Celsius (Comrat).
În general, temperatura medie lunară a aerului variază în luna august pe teritoriul Republicii Moldova de la plus 19 grade Celsius la Nord până la plus 22 de grade Celsius la Sud.
SHS susține că, dintre fenomenele meteorologice, cel mai mare pericol în luna august îl prezintă aversele puternice de ploaie şi căderile de grindină, înregistrate anual în R. Moldova. Ploi puternice de lungă durată, vânturi puternice şi vijelii sunt semnalate în medie o dată în șase ani, iar vârtejuri – o dată în 30 de ani.
Deosebit de periculoase sunt secetele, posibile în luna august pe teritoriul R. Moldova în medie o dată în patru ani.
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
RECOMANDĂRI // Filmele și serialele NOI pe care nu trebuie să le ratezi în luna ianuarie pe Netflix
Locuitorii a 12 sate din Zona de Securitate, dar și mai multe instituții publice, inclusiv două penitenciare de la Tighina, administrate de Chișinău, au rămas fără gaze