METEO // Luna ianuarie, între minus 35,5 și plus 18,4 grade Celsius, în R. Moldova
Crăciunul pe stil vechi din acest an ne va „surprinde” cu maxime de primăvară, deși suntem în cea mai rece lună a anului - de la plus 7 grade Celsius la Briceni până la plus 12 grade Celsius la Cahul.
Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) arată că, în R. Moldova, temperatura medie lunară a aerului pe teritoriu variază între -2ºC în sudul republicii şi -4ºC în nordul ei.
Cea mai rece lună ianuarie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost înregistrată anul 1963, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5ºC (Cahul) și -15,3ºC (Soroca).
Cea mai caldă lună ianuarie s-a înregistrat în anul 2007, atunci când temperatura medie lunară a aerului a constituit în teritoriu între +2,5ºC (Briceni) și +4,2ºC (Bravicea, raionul Călărași).
Potrivit analizei SHS, minima absolută a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observaţii a constituit -35,5ºC, fiind notată pe 20 ianuarie 1963 la Brătuşeni, raionul Edineţ, iar maxima absolută a atins +18,4ºC la Cahul, pe 19 ianuarie 2023.
De regulă, grosimea medie a stratului e zăpadă în lunile ianuarie în care a nins pe actualul teritoriu al R. Moldova variază între 2 și 10 centimetri.
Recordul privind grosimea maximă a stratului de zăpadă a atins 63 de centimetru pe 6 ianuarie 1966, la Cahul.
Din fenomenele meteorologice extreme, cel mai frecvent se observă ninsori abundente, care sunt posibile în medie o dată în trei ani. Semnificativ mai rar se înregistrează viscole puternice, depuneri intense de chiciură şi polei - în medie o dată în 8 până la 10 ani, dar şi vânturi puternice - în medie o dată în 6 ani.
Scăderea temperaturii aerului până la -25ºС și mai jos se poate semnala în medie o dată în 7-15 ani în jumătatea de nord a R. Moldova și o dată în 30 - 50 de ani în cea de Sud.
Situație dramatică în Transnistria, după ce „Gazprom” a sistat livrările de gaze, în pofida angajamentelor sale contractuale: Deconectări ale energiei electrice de două ori pe zi a câte patru ore fiecare, inclusiv în ziua de Crăciun pe stil vechi
HOROSCOP // Luna norocoasă în 2025 pentru fiecare zodie în parte
UTIL // Cum îți poți proteja banii în 2025. Sfaturile unui trainer în educație financiară: „După aceea ne ocupăm de restul cheltuielilor”