METEO // Luna decembrie, între minus 30,2 și plus 18,9 grade Celsius pe teritoriul R. Moldova: Ninsori puternice o dată în șapte ani


Temperatura medie în luna decembrie oscilează, pe teritoriul R. Moldova, între 0 și minus 2 grade Celsius. Totodată, în decembrie pot cădea ninsori puternice în medie o dată în șapte ani, sunt posibile depuneri intensive de polei şi chiciură în medie o dată în 13 ani, viscole puternice în medie o dată în 20 de ani, precum și scăderi ale temperaturii aerului de până la minus 25 de grade Celsius în medie o dată în 30 - 60 de ani.
O analiză a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, care vizează toată perioada măsurărilor instrumentale efectuate pe actualul teritoriu al R. Moldova, arată că cea mai rece lună decembrie a fost în anul 2002, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între minus 5,8 și minus 8 grade Celsius.
Totodată, cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960, când temperatura medie lunară a aerului a ajuns la 5,8 grade Celsius.
Aceeași analiză relevă că minima absolută a temperaturii aerului în această lună pentru întreaga perioadă de observaţii a constituit minus 30,2 grade Celsius și a fost înregistrată la Bălţi pe 28 decembrie 1996, iar maxima absolută - plus 18,9 grade Celsius, notată la Ceadâr-Lunga pe 5 decembrie 2008.
În luna decembrie sunt posibile ceaţă (în medie 3 - 12 zile), depuneri de chiciură şi polei (3 - 9 zile), gheţuş pe drumuri (circa 7 zile) şi viscole (1 - 2 zile).
Precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie, cantitatea precipitațiilor sub formă de zăpadă constituie în medie mai puţin de 20% din norma lunară.
Cel mai mare strat de zăpadă a fost înregistrat pe 1 decembrie 1975 la Cahul - de 60 de centimetri.









































































