METEO // Luna decembrie, între minus 30,2 și plus 18,9 grade Celsius pe teritoriul R. Moldova: Ninsori puternice o dată în șapte ani
Temperatura medie în luna decembrie oscilează, pe teritoriul R. Moldova, între 0 și minus 2 grade Celsius. Totodată, în decembrie pot cădea ninsori puternice în medie o dată în șapte ani, sunt posibile depuneri intensive de polei şi chiciură în medie o dată în 13 ani, viscole puternice în medie o dată în 20 de ani, precum și scăderi ale temperaturii aerului de până la minus 25 de grade Celsius în medie o dată în 30 - 60 de ani.
O analiză a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, care vizează toată perioada măsurărilor instrumentale efectuate pe actualul teritoriu al R. Moldova, arată că cea mai rece lună decembrie a fost în anul 2002, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între minus 5,8 și minus 8 grade Celsius.
Totodată, cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960, când temperatura medie lunară a aerului a ajuns la 5,8 grade Celsius.
Aceeași analiză relevă că minima absolută a temperaturii aerului în această lună pentru întreaga perioadă de observaţii a constituit minus 30,2 grade Celsius și a fost înregistrată la Bălţi pe 28 decembrie 1996, iar maxima absolută - plus 18,9 grade Celsius, notată la Ceadâr-Lunga pe 5 decembrie 2008.
În luna decembrie sunt posibile ceaţă (în medie 3 - 12 zile), depuneri de chiciură şi polei (3 - 9 zile), gheţuş pe drumuri (circa 7 zile) şi viscole (1 - 2 zile).
Precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie, cantitatea precipitațiilor sub formă de zăpadă constituie în medie mai puţin de 20% din norma lunară.
Cel mai mare strat de zăpadă a fost înregistrat pe 1 decembrie 1975 la Cahul - de 60 de centimetri.
NOU // RCA: Certificatul privind pagubele înregistrate, eliberat instant în format digital, oriunde în lume
R. Moldova reia consultările cu China după o pauză de 12 ani: Chișinăul și Beijingul își doresc „apropiere” politică, diplomatică, economică, dar și sprijin reciproc în cadrul organizațiilor internaționale
România ar fi cea mai indicată să APERE R. Moldova de DRONELE rusești. Secretarul general al NATO: „Puteţi fi siguri că R. Moldova se află foarte mult pe radarul nostru şi că vă respectăm ţara, respectăm conducerea”