Mărțișoare din PĂNUȘI
Educație // Transmit meșteșugul împletitului din fibre vegetale tinerei generații
În această perioadă, piețele sunt împânzite de mărțișoare cât mai diverse și mai deosebite pentru preferințele tuturor cumpărătorilor. Ne-am obișnuit deja cu mărțișoare din ață împletite sau croșetate, cu detalii din țesătură, plastic sau metal, mai neobișnuite însă sunt mărțișoarele din fibre vegetale. Dar ele există și sunt confecționate de meșterul popular Natalia Cangea.
Mărțișor alb-negru
Mărțișorul tradițional a fost confecționat din fire alb-negru, care reprezintă legătura dintre viață și pământ, început și sfârșit, bine și rău, ziuă și noapte. „În timpuri străvechi a fost și mărțișorul alb-albastru, care arată legătura dintre viață și cer, fiind un tip de mărțișor arhaic. Până în zilele noastre, totuși, cel mai răspândit este mărțișorul alb-roșu”, precizează meșterița.
Totodată, Natalia Cangea mai adaugă faptul că „mărțișorul se poartă la piept, dar firele albe și roșii răsucite pot fi purtate și la mână ca o brățară sau pot fi legate la geantă”. Astfel, varietatea de forme și utilizări permite tot mai mult ca această tradiție să se mențină în viața fiecăruia.
Piesă de decor
Întrucât meșterița lucrează cu fibre vegetale, a încercat să se abată de la tradiția firelor de ață și să confecționeze mărțișoare din pănuși.
„Mai ales că, pe lângă celelalte tipuri de mărțișoare, se întâlnesc și mărțișoarele de interior, care decorează o încăpere”, spune artista. Aceste detalii decorative reprezintă venirea primăverii, fiind niște accesorii plăcute reprezentate într-un stil rustic, dar în același timp original.
Natalia Cangea mai este cunoscută pentru confecționarea măștilor, figurilor zoomorfe și antropomorfe, suvenirelor, panourilor decorative, toate realizate din pănuși, papură, răchită și paie.
Pănușile mărțișor
„Mărțișoarele din pănuși reprezintă aceeași mototoci, confecționați din pănușă albă și roșie, aceeași pereche, fată și băiat, la care am combinat ață de culoare roșie și albă, conferindu-le, astfel, un farmec aparte”, menționează meșterița. Mărțișoarele pot avea de la 10 la 25 cm, în funcție de lungimea pănușilor și tipul porumbului.
Totodată, artista ne spune că „pănușile sunt uscate din toamnă, iar pentru a le conferi culoarea roșie se recurge la vopsirea lor în mod natural cu diferite ingrediente, cum ar fi sfecla roșie”.
În colecție, meșterița are mărțișoare de mai multe tipuri, cu diverse flori, buchete de flori și fluturași colorați. Anul acesta, însă, artista a venit cu un model nou, libelula, care este și mai atractivă decât fluturașul. Indiferent de gusturile fiecăruia, meșterița afirmă că principalul este ca să fie păstrată tradiția mărțișorului și să fie purtat ca un „talisman aducător de noroc”.
Instruirea copiilor
Natalia Cangea activează la Centrul de Creație și Agrement Criuleni, acolo unde își instruiește învățăceii să confecționeze și ei astfel de mărțișoare. „Am încercat să facem o atmosferă de sărbătoare și am avut un eveniment pe 1 martie unde am venit cu lucrările noastre pentru decorarea Centrului”, povestește meșterița.
„Sunt lucrări pe care eu le confecționez pentru mine ca meșter, deoarece am colecția mea, dar sunt și lucrări pe care le realizez împreună cu copiii. Astfel, transmit meșteșugul împletitului din fibre vegetale tinerei generații”, constată Natalia Cangea. „Pentru copii este o mai bucurie să creeze ceva cu propriile mânuțe și să le dăruiască părinților, iar în aceste cazuri ei trebuie întotdeauna susținuți”, mai spune artista.
Festivaluri și expoziții
La momentul actual, meșterița are o lucrare într-o tehnică nouă, care reprezintă fixarea figurii prin rotirea aței. Ea a confecționat două păsări cu mărțișori în cioc prin această tehnică, care presupune „fixarea pănușilor doar prin intermediul aței, nu prin împletire”, precizează Natalia Cangea. Totodată, se începe tematica pascală și va confecționa lucrări cu tentă primăvăratică în care nu vor lipsi florile, păsările și alte simboluri ale reînvierii naturii.
Ulterior, artista se va pregăti pentru a participa la expoziții și multe festivaluri. „Curând voi sărbători 20 de ani de creație și, în toamnă, preconizez să vin cu un program nou, cu o colecție nouă pentru iubitorii de meșteșug și de frumos”, conchide meșterița.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”