Lemnul care „VORBEŞTE", datorită meșterului de la Alexanderfeld
Pasiune // Sculptează în lemn de la vârsta de 14 ani și spune că, dacă nu ar intra o zi în atelier, nu ar avea aer cu ce respira
Sculptează „cu sufletul” și știe secretul din inima lemnului. De la vârsta de 14 ani a luat în mâini dalta și tot de atunci nu o mai lasă. Mai mult, încearcă să transmită această pasiune și discipolilor de la Centrul de creație a copiilor din satul de baștină unde le este profesor. Este vorba despre meșterul popular Alexandru Vlagu din satul Alexanderfeld, raionul Cahul. „E greu până începi, dar pentru a sculpta în lemn, trebuie să ai și ceva dat de sus”, zâmbeşte învăţătorul pasionat de sculptura în lemn.
„Am avut un profesor în școală care m-a ajutat foarte mult. A reprezentat pentru mine un model pedagogic. Om deosebit. A decedat deja… Dumnezeu să-l ierte! El a fost omul care mi-a descoperit această pasiune, acest talent, mi-a inspirat dragoste de artă de care nu o să mă las niciodată”, zice el cu recunoștință.
Sute de lucrări
Lucrează cu lemnul şi spune că meseria sa este extrem de plăcută şi frumoasă, pentru că întotdeauna face ceea ce îi place şi că imaginaţia nu are limite. Ciopleşte linguri de lemn, farfurii, obiecte decorative, iar cele mai mari realizări sunt măștile din lemn și răstignirile. În fiecare lucrușor pe care îl face pune mult suflet și pasiune, în caz contrar, afirmă bărbatul, nu ar ieși ceea ce-și propune. „Pentru mine, această pasiune este viața, este ca aerul. Nu s-a întâmplat vreodată să nu intru în atelier, îmi pare că nu aș avea aer cu ce să respir”, susține meșterul.
Nu știe câte lucrări din lemn a cioplit până acum, știe însă cu siguranță că sunt de ordinul sutelor. „Nu le-am calculat. Adunați câte 20 de lucrări în fiecare an începând cu anul 1987 și vedeți câte ies. Chiar dacă sunt multe, acasă și la atelier am puține. Toate au fost vândute ori dăruite”, ne spune mândru de realizările sale Alexandru Vlagu.
La fiecare lucrare muncește aproape o lună. Au fost zile și când și-a spus: „Atât! Îmi schimb meseria”, dar când își etala la diferite expoziții lucrările și vedea cum bucură ochii oamenilor, se întorcea grăbit spre atelier și începea din nou să meșterească ceva. „Știți, când înțelegi că oamenilor le place, îți dă viață, îți dă parcă aripi să mergi mai departe. Parcă și lucrul este mai cu spor”, ni se destăinuiește sculptorul.
Meșter popular, cioplitor în lemn
La 40 de ani împliniți, bărbatul este deja un recunoscut meșter popular care sculptează în lemn. Lucrările sale au ajuns să fie admirate la expoziții și festivaluri din R. Moldova, România și Ucraina. Întrebate sunt și în Germania. „Știți că satul unde trăiesc a fost populat de germani, de aici i se trage și denumirea Alexanderfeld, însemnând „moşia stăpânită sau administrată de Alexander”. Uite că acum vin foarte multe rude din Germania ale sătenilor, prieteni, admiră creațiile mele și le procură. Am avut și comenzi de la ei”, spune meșterul popular.
Folosește orice fel de lemn. „Dacă este un ciot din lemn, îl modelăm și îi dăm o formă. Dacă e o buturugă, facem o altă lucrare. La noi nu se pierde nimic. Nu prea cumpăr lemn, mai mult la schimb. Cineva îmi dă lemn, iar în schimb îi fac o lucrare. Alții îmi dau fără a cere ceva în schimb. În sudul R. Moldova sunt cam puțini copaci, de asta suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem. Chiar și așa, lipsă de lemn nu ducem și avem destul pentru lucrări frumoase”, ne asigură meșterul din sudul republicii.
„Copiii îmi vor fi viitorul îndeletnicirii”
Viitorul pentru îndeletnicirea sa este asigurat de copiii care frecventează atelierul său de creație, dar și de cele două fetițe ale lui. „Una dintre copilele mele are deja realizată și o lucrare – o mască din lemn, dar cel micuț are abia cinci ani. Sper că atunci când se va face mare, îmi va moșteni pasiunea și o va duce mai departe. Până atunci, depun tot efortul ca și copilașii care frecventează centrul să manifeste dragoste și răbdare pentru arta populară și să continue această tradiție pe care am început-o eu”, conchide Alexandru Vlagu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania