Meserie în internat // Micii albinari din Cărpineni
Ocupație // Un grup de copii care studiază într-o școală-internat îngrijesc 50 de familii de albine pe care le-au primit cadou de la un apicultor
O prisacă situată la marginea satului Cărpineni, raionul Hâncești, a devenit de câteva luni „refugiul” unor copii care își duc traiul în școala-internat din localitate. Fiecare dintre ei ar vrea să se facă apicultor, o meserie și utilă, și „gustoasă”, spun copiii care așteaptă cu nerăbdare zilele în care ajung să scoată mierea de pe faguri. Peste câțiva ani, copiii ar putea să-și dezvolte propria afacere în domeniu. Un tânăr apicultor din sat, care le este acum învățător, le promite sprijin și ajutor.
Câțiva ari de pământ, în coasta unei păduri de salcâm, împrejmuiți cu un gard de lemn, atrag privirile oricărei persoane care trece pe alături. Nimeni nu bănuiește că în spatele gardului stau frumos așezați zeci de stupi cu albine. De cum intri pe poarta prisăcii, rămâi uimit de curățenia din jur. Totul este bine pus la punct: copaci sădiți de-a lungul gardului, scaune și masă pentru o scurtă odihnă a albinarilor, o parcelă pregătită pentru primăvară pe care vor fi sădite flori. Nici nu te gândești că stăpânii prisăcii sunt niște copii.
16 viitori apicultori
Stupina a fost amenajată la inițiativa Asociaţiei Obştești „Dreptul la viaţă”, care a propus ca elevii școlii-internat să învețe o meserie nouă ce să le poată asigura un câștig, după ce vor ieși din instituție. S-a găsit și un specialist în domeniu gata să-i învețe gratuit pe copii. Albinarul Mihai Bozian a fost cel care a făcut și o donație internatului – 50 de familii de albine. Repede s-a format și grupul de copii interesați să deprindă noua meserie. „La început erau 14 elevi din clasele mai mari, dar aceștia le-au povestit colegilor ce fac la prisacă și au apărut alți zeci de doritori. Am putut să mai iau încă doi copii. Cursul va dura un an de zile, după care voi selecta un alt grup, pentru ca toți să aibă șansa să învețe și să muncească în prisacă”, spune Mihai Bozian.
Stupină ca în SUA
Tânărul a amenajat stupina împreună cu învățăceii săi după un principiu pe care l-a văzut în Statele Unite ale Americii. După ce a muncit doi ani în Florida, a revenit acasă și s-a apucat să dezvolte ideea. „Sunt aceiași stupi, doar că sunt mai mici și grupați câte patru pe un palet. Este mai mult randament, dar e și mai comod pentru copii, pentru că-s mai ușori și poți să-i încarci liber atunci când duci stupii în alt loc. Aici sunt vreo sută de hectare de pădure de salcâm, dar noi mutăm albinele și în apropierea unor păduri de tei, culturi de răsărită sau rapiță”, explică apicultorul. Atât stupii, cât și echipamentul necesar pentru îngrijirea albinelor și colectarea mierii au fost cumpărați din banii oferiți de Ambasada Germaniei la Chișinău. Proiectul a fost finanțat cu 16 mii de euro.
Albinăritul, cea mai solicitată ocupație
Deși au doar câteva luni de când au început a studia despre albine, copiii se arată încântați de proiectul lansat la internat. Bizar, dar fetele sunt cele mai curioase și harnice la ore. „Știu deja să deosebesc care este trântorul, regina, care sunt albinele care pun ace. Am aflat ce fac ele trei zile în stupi. Domnul Mihai ne-a arătat cum se scoate și se scurge mierea. Am depășit frica pe care o aveam și sunt gata să-l ajut acum pe unchiul meu care are albine. Merg uneori în vacanță la el și o să-l uimesc”, spune Valeria, încântată de noua ei ocupație. Fata nu ar vrea să părăsească la anul grupul de apicultori, dar depășește egoismul și spune că și alți copii au dreptul să învețe această meserie. „Dacă e să compar cu alte activități pe care le mai facem la internat, asta îmi place cel mai mult. Cioplitul în lemn sau împletitul din pănuși de porumb nu mă fascinează, dar albinele... da!”, adaugă Ion, colegul de grupă al Valeriei. Pe timp de iarnă, cât albinele sunt la călduț, copiii nu vor sta degeaba. Pe lângă orele teoretice despre apicultură, vor confecționa rame pentru stupi - din lemn și sârmă. Profesorul lor spune că nu se aștepta ca elevii să învețe cu atâta entuziasm și să fie atât de harnici. Deja au făcut câteva sute de rame, iar până la primăvară numărul lor se va ridica la câteva mii.
O mică afacere
Deși era sceptic când i s-a propus ca proiectul să fie implementat în instituția pe care o conduce, directorul Școlii-internat din Cărpineni e mândru acum de rezultatele copiilor. „Nu prea am vrut. Eu port responsabilitatea pentru viața și sănătatea elevilor. Mă gândeam: ce mă fac, dacă pe cineva l-ar înțepa vreo cinci albine? Dar acum văd cât s-au schimbat copiii. Parcă fac o paralelă între viață din prisacă și cea din internat, unde toți sunt ca într-o familie mare. Au devenit mai apropiați unul de altul, mai conștiincioși și colaborează între ei. Prisaca nu e doar un moment educațional, ca să-i învățăm o meserie, este mai mult un moment social. Copiii devin mai independenți. Vor ști ce să facă când vor ieși, la 16 ani, pe poarta internatului”, afirmă Tudor Țonu. Acesta precizează că proiectul va fi extins până se va ajunge la o mică afacere pentru internat. În instituție urmează a fi deschisă o linie de îmbuteliere a mierii în borcane mici, care vor fi vândute împreună cu alte produse apicole, într-un magazin deschis la poarta internatului. „Fetele din clasele mai mari vor fi în rol de vânzătoare – o altă nouă meserie care le va fi utilă în viață”, punctează Tudor Țonu.
Primii bani câștigați din miere
Până la o adevărată afacere, copiii au îmbuteliat manual câteva borcane cu miere, iar în loc de etichete au încleiat propriile desene cu albinuțe. Marfa le-a fost vândută oaspeților orfelinatului, care au plătit câte 70 de lei pentru un kilogram de miere. Sunt primii bani câștigați de copiii din internat, care, deocamdată, nu știu ce vor face cu ei. După absolvirea școlii, tinerii vor putea să-și inițieze propria afacere în apicultură. Învățătorul Mihai Bozian le promite susținere. „O să înmulțim albinele în prisaca noastră și o sa poată să-și ia fiecare doritor câte una sau două familii, dacă intenționează să continue să muncească în domeniu”, precizează mentorul micilor apicultori din Cărpineni.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania