„Mesaj POZITIV și clar”: Liderul francez, Emmanuel Macron, sugerează la Chișinău, în calitate de președinte al Consiliului European, că R. Moldova va primi săptămâna viitoare statut de țară candidată pentru aderare la UE
R. Moldova ar putea primi, în cadrul reuniunii Consiliului European de săptămâna viitoare, statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, care este și președinte al Consiliului European, a declarat astăzi la Chișinău că R. Moldova va avea parte de „un răspuns pozitiv și clar” la cerea pentru aderare la UE, depusă pe 4 martie curent, dar acesta va fi însoțit și de „condiții”.
„Va fi un răspuns însoțit de condiții, pentru că este vorba despre un drum, un proces, dar dorința mea este ca acest mesaj și semnalul transmis să fie clar și pozitiv, pentru că vă datorăm acest lucru, datorăm acest lucru republicii dumneavoastră și regiunii”, a declarat liderul francez în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.
Emmanuel Macron a adăugat că R. Moldova nu trebuie „disociată” de Ucraina în ceea ce privește procesul de aderare la UE, spre deosebire de state precum Georgia sau Azerbaidjan, care au o altă poziție geografică.
„Această dorință de a vă alătura familiei europene este perfect legitimă. (...) Cu această ocazie, Franța își va juca în mod deplin rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens, care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura Uniunii Europene. Având în vedere situația pe care o traversăm (...), trebuie să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea pe care ați depus-o”, a punctat președintele Franței.
CITIȚI și VIDEO // R. Moldova va face parte din Comunitatea Politică Europeană, inițiativă lansată de Emmanuel Macron, dar INSISTĂ să ajungă membru cu drepturi depline al UE. Mesajul TRANȘANT al Maiei Sandu
Aceeași sursă a adăugat că înființarea unei comunități politice europene, care să urmărească interesele tuturor statelor de pe continentul european în domenii precum apărarea, transporturile sau energia, nu va înlocui procesul de aderare la UE, fiind o chestie complementară, dar care poate ajuta la scurtarea drumului spre aderare.
Președinta Maia Sandu a declarat, la rândul său, că R. Moldova este gata să obțină statutul de țară candidată pentru aderare la UE.
„Este un lucru pe care l-am promis cetățenilor și pentru care cetățenii ne-au sprijinit. Autoritățile R. Moldova sunt în proces de implementare a transformărilor și reformele pe care le facem sunt autentice. Știm că este doar un început de cale, suntem angajați să ducem aceste reforme la bun sfârșit și nu doar pentru UE, dar pentru cetățenii noștri în primul rând, pentru că ceea ce așteaptă de la noi UE este exact ceea ce așteaptă cetățenii în raport cu standardele democratice, cu justiția, lupta împotriva corupției, oportunitățile economice, buna guvernare. Da, noi ne dorim să obținem acest statut de țară candidată cât de curând posibil. Știm că va trebui să muncim și suntem gata să muncim”, a afirmat Maia Sandu.
Muzeul Național de Artă al Moldovei va marca inedit aniversarea a 85-a de la fondare: Lucrări cunoscute, animate în AR și VR
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei