14:24:02 27.09.2024
Stiri

UN PAS ÎNAPOI // Mesaj NEAȘTEPTAT al lui Dodon către autoritățile din România: Ce propunere le face „prietenilor” de peste Prut

Politică 27.12.2016 11:54 Vizualizări22246 Autor: Ziarul National
UN PAS ÎNAPOI // Mesaj NEAȘTEPTAT al lui Dodon către autoritățile din România: Ce propunere le face „prietenilor” de peste Prut


După ce acum o săptămână le-a reproșat autorităților din Federația Rusă că nu întreprind mai nimic pentru a stopa „românizarea” din R. Moldova, președintele Igor Dodon spune că declarația sa a fost interpretată greșit. Mai mult, acesta le-a „mulțumit din suflet” autorităților din România pentru că acordă burse tinerilor din R. Moldova și spune că și-ar dori ca cel puțin 10 mii de tineri să meargă anual la studii peste Prut.

„Eu am văzut că a fost interpretată greșit declarația mea. În primul rând, vreau să le mulțumesc autorităților române pentru acest gest. E un gest foarte bun și chiar le mulțumesc din suflet că dau această posibilitate tinerilor din R. Moldova. Lasă să le dea și 10 mii de burse anual, e un lucru benefic pentru tinerii din R. Moldova”, a declarat Dodon, ieri-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

Acesta a explicat că, de fapt, reproșul său, enunțat în acest interviu pentru Russia Today, a fost către ruși. „Reproșul meu a fost către ruși, care spun că-s gata să ne susțină. Le-am spus și anterior că trebuie să ofere mai multe burse pentru tinerii noștri. Dacă spuneți că vreți să ne ajutați, atunci dați această posibilitate. Să zicem 1 000 – 2 000 de burse pe an pentru tinerii din R. Moldova. Deja tinerii, împreună cu părinții, vor decide unde vor merge la studii. Asta nu înseamnă că trebuie de interzis categoric tinerilor să plece în România. Așa că le mulțumesc colegilor, prietenilor noștri din România și îi încurajez să continue și chiar să majoreze numărul de burse. Dar, în același timp, le spun rușilor: fraților, spuneți că vreți să ne ajutați, atunci dați-le această posibilitate tinerilor noștri. Acesta a fost de fapt mesajul meu, dar a fost întors și s-a făcut ce s-a făcut”, a subliniat președintele.

De asemenea, președintele Dodon a recunoscut că limba română și limba moldovenească sunt identice, dar dânsul preferă să o numească cum „e stipulat în Constituție”: „Nu am nimic împotriva limbii române, pentru că e aceeași limbă. Dar consider că limba de stat în R. Moldova este cea moldovenească și punctum”.

Lui Dodon i s-a amintit că în Declarația de Independență, care a fost plasată în preambulul Constituției, e stipulat că vorbim limba română. „Eu cred că mai presus este Constituția, este Legea supremă la noi în țară. Eu cred că și cu decizia Curții Constituționale… va veni timpul și vom face ordine. O să vedeți ce se va întâmpla”, a declarat Dodon.

În același context, sursa citată a mai adăugat că nu este de acord că „această problemă principială” trebuie lăsată pe seama academicienilor, care spun că vorbim limba română. „Elitele politice, inclusiv cele din cercurile academice, își schimbă foarte des opinia pe marginea acestui subiect. Îmi aduc aminte că, atunci când Voronin era președinte, aceștia spuneau că vorbim limba moldovenească. De aceea cred că majoritatea populației trebuie să decidă niște lucruri principiale. Atât timp cât Constituția nu va fi modificată prin votul cetățenilor, situația nu se va schimba. Limba de stat este cea moldovenească”, a conchis oficialul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md