18:09:40 22.02.2025
Stiri

Merz promite un nou început pentru Germania într-o Europă zguduită de incertitudini politice și de securitate

Actualitate 22.02.2025 09:33 Vizualizări432 Autor: ZiarulNational
Merz promite un nou început pentru Germania într-o Europă zguduită de incertitudini politice și de securitate

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul celei mai relevante Conferințe de Securitate de la München din memoria recentă, Friedrich Merz, probabilul viitor cancelar al Germaniei, a încercat să nu se lase afectat de sprijinul neașteptat pe care partidul de extremă dreapta AfD l-a primit din partea vicepreședintelui american JD Vance.

Fără surprize mari, la alegerile din 23 februarie din Germania, creștin-democrații (CDU) conduși de Friedrich Merz sunt așteptați să devină cel mai mare partid, cu Alternativa pentru Germania (AfD) pe locul secund. CDU și alte partide - în special social-democrații (SPD) și Verzii, care sunt la guvernare cu o orientare de centru-stânga - au promis un „firewall” prin care exclud colaborarea directă cu naționaliștii AfD.

Dacă va câștiga, așa cum preconizează mulți, Merz - care a pierdut conducerea CDU în fața Angelei Merkel în 2002, dar a revenit după ani ca avocat și finanțator - ar putea deveni cel mai influent om din Europa. La München, el a fost tratat ca un cancelar în devenire, prezentând modul în care Germania, sub conducerea sa, ar aborda cea mai instabilă situație de securitate europeană din ultimele decenii, având în vedere schimbările radicale din SUA sub Donald Trump, care a trecut de la susținerea fermă a Ucrainei în fața Rusiei.

Cu toate acestea, întrebarea rămâne cât de multă influență poate avea Germania post-electorală pentru a stabiliza o Europă agitată, se întreabă editorialistul Peter Apps.

„Aud adesea că există o lipsă de leadership german în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Merz audienței din München. „Sunt pe deplin de acord cu cei care cer mai multă inițiativă din partea Germaniei și, sincer, sunt dispus să fac acest lucru, deoarece Germania se află într-o poziție strategică crucială în centrul Europei și multe depind de noi”, a adăugat el.

SCHISMA TRANSATLANTICĂ

În ultimele săptămâni, între administrația Trump și aliații săi europeni s-a creat o schismă semnificativă legată atât de Ucraina, cât și de politica internă europeană. Aceasta ridică îndoieli cu privire la capacitatea Europei de a menține aprovizionarea Ucrainei în conflictul său cu Rusia sau de a furniza forțe de menținere a păcii după încheierea războiului.

Cu toate acestea, Merz ar putea fi cel aflat sub presiune să devină un pilon industrial și politic în inima Europei capabile să se apere singură dacă sprijinul SUA ar scădea sub conducerea lui Trump. „Acesta este într-adevăr un moment crucial”, a declarat Merz. „Dacă nu auzim semnalul de alarmă acum, ar putea fi prea târziu pentru întreaga Uniune Europeană”, a avertizat el.

Potrivit unui studiu anual al Institutului Internațional de Studii Strategice, Germania este pe locul al patrulea în lume ca cheltuieli pentru apărare, în urma unei creșteri cu 23% a bugetului de apărare al Berlinului față de 2023, depășind astfel toate țările, mai puțin SUA, Rusia și China.

Cu toate acestea, guvernarea „coaliției curcubeu” condusă de Scholz a fost criticată pentru acțiuni lente, în special în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. De asemenea, Scholz s-a opus livrării de rachete avansate Ucrainei, preferând o abordare de „dezescaladare”.

La München, Merz a declarat că, dacă va ajunge cancelar, va furniza rachetele necesare și a subliniat importanța discuțiilor europene pentru apărarea continentului.

CONTRAATAC LA VANCE

Declarațiile secretarului american al apărării, Peter Hegseth, despre retragerea SUA ca principal garant al securității europene au nemulțumit țările europene. Hegseth a anunțat că SUA vor negocia cu Rusia fără implicarea Europei sau a Kievului.

Aceste comentarii au fost urmate de un discurs al lui Vance la Conferința de Securitate de la München, unde a criticat țările europene pentru eșecul în controlul migrației și a atacat „firewall”-ul împotriva AfD.

La acea reuniune, Merz a evitat criticile directe la adresa comentariilor lui Vance, dar în dezbaterile televizate germane a fost mai ferm: „Nu-l voi lăsa pe vicepreședintele SUA să-mi dicteze cu cine să colaborez în Germania”, a spus el.

Merz a confirmat opoziția sa față de discursul lui Vance într-o întâlnire directă cu acesta.

TRUMP, SCĂPAT DE SUB CONTROL?

Liderii europeni sunt îngrijorați de posibilele discuții americano-ruse. Optica discuțiilor recente dintre SUA și Rusia a fost dezorientantă pentru europeni, atrăgându-le atenția asupra unei posibile rupturi mai profunde cu o administrație Trump care nu pare dispusă să facă compromisuri.

Liderii europeni s-au întâlnit la Paris, dar Scholz, reprezentantul german, pare să nu mai fie luat în serios. Vance nu a reușit să se întâlnească cu el, oficialii americani considerându-l nerelevant.

Senatorul american Lindsey Graham a subliniat că restabilirea descurajării globale este esențială și că Trump ar fi cel mai în măsură să atingă acest obiectiv.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte