Merele „made in Moldova”, de la piața rusă la cea românească și arabă: Cele mai mari rețele comerciale din România au preluat tone de MERE din R. Moldova, după declanșarea războiului din Ucraina
Producătorii de mere din R. Moldova au început să caute soluții pentru a-și comercializa fructele pe alte piețe, după ce acestea ajung tot mai greu pe piața rusă din cauza războiului declanșat în Ucraina.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că în ultimele săptămâni a fost intensificat exportul de mere pe piețele UE și Orientului Mijlociu.
Pentru a întinde o mână de ajutor producătorilor noștri, cele mai mari rețele comerciale din România au preluat și vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie - aprilie curent, peste Prut au ajuns peste 4 000 de tone de mere moldovenești și exportul continuă.
De asemenea, în luna aprilie a sporit exportul în Emiratele Arabe Unite, fiind atinsă cifra de peste 5 000 de tone de mere.
Totodată, circa 10-12 mii de tone au fost consumate pe piața internă, iar o parte a fost transportată la procesare.
Potrivit datelor ministerului de profil, până la conflictul ruso-ucrainean, piața Federației Ruse asimila mai mult de 95% din merele pe care le exporta R. Moldova. În pofida situației grave din regiune, determinată de războiul din Ucraina, în lunile martie - aprilie au fost livrate pe piața rusă peste 26 de mii de tone de mere moldovenești, ceea ce constituie 66,5% din cantitatea de mere exportată în această perioadă.
De regulă, în Federația Rusă erau exportate anual circa 200 de mii de tone de mere.
În prezent, producătorii noștri mai au în stoc circa 45 de mii de tone de mere, iar autoritățile centrale poartă discuții pentru a putea vinde mere moldovenești Egipt, India și China.
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Recean cere Tiraspolului LISTA beneficiarilor ajutorului oferit de UE. Chișinăul NU va admite ca gazul să fie folosit de MMZ sau fermele de crypto: „Dacă vom identifica o abatere de la utilizarea corectă a ajutorului, atunci vom interveni”
Alte cinci persoane care adunau „soldați” pentru „armata” Moscovei cu scopul de a deturna rezultatele alegerilor din R. Moldova riscă până la cinci ani de închisoare: Și-au șters pe degeaba aplicația băncii ruse când au văzut știrile la televizor