Merele din R. Moldova vor ajunge, în PREMIERĂ, pe piața din India. În ce state vor mai fi livrate loturi de PROBĂ
Merele cultivate în Republica Moldova vor fi exportate, în premieră, pe una dintre cele mai mari piețe din lume – cea a Indiei. Partea indiană a stabilit deja cerințele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din R. Moldova și importatorul din India, pentru a organiza exportul primului lot de probă.
De asemenea, în curând merele din R. Moldova vor fi exportate și în Israel. Primul lot-probă de 100 de kg va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare.
Anterior, autoritățile au anunțat că, începând cu 1 octombrie curent, prunele proaspete din R. Moldova vor fi exportate și în Canada.
„Accentul trebuie pus pe exportul produselor cu valoare adăugată înaltă. Trebuie să analizăm barierele spre piețele de desfacere pe care vrem să accedem, să fim mai insistenți, să alegem nișe libere și să facem tranziția spre alte piețe interesante”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, citat de un comunicat de presă al Guvernului.
Fructele și legumele proaspete din R. Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări. Astfel, strugurii din republica noastră sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele - în 16 state. Cele mai multe produse moldovenești ajung, în prezent, pe piața Uniunii Europene, cu creșteri mari pe piețele din Germania, Italia, Portugalia, țările Baltice, Cehia, Bosnia și Herțegovina și România.
Pentru accederea produselor moldovenești și pe piețele din alte regiuni ale lumii, continuă dialogul cu mai multe state cu potențial pentru producătorii din țara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea de a exporta produse autohtone în Vietnam, Egipt, Qatar, Bangladesh și Indonezia.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți