MENIU // Sărmăluțe cu smântână afumată, mămăliguță fiartă în zer și garnisită cu brânză de burduf și trufe negre, colțunași cu dovleac sau „babă neagră”: Cu ce bucate vor fi serviți cei mai importanți lideri ai Europei la Summitul CPE din R. Moldova
Cei circa 50 de lideri ai Europei care vor participa la Summitul Comunității Politice Europene, organizat pe 1 iunie în R. Moldova, vor avea parte de un adevărat festin culinar.
Meniul, anunțat astăzi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, este constituit din bucate moldovenești, pregătite exclusiv din produse autohtone, după rețete tradiționale reinterpretate.
Astfel, la aperitiv, oaspeții vor gusta tradiționalele sărmăluțe, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul „Saperavi” și cu smântână afumată.
„Chiar dacă preparatul național va fi servit într-o versiune reinterpretată, acesta își va păstra gustul autentic”, dă asigurări reprezentantul Guvernului.
O altă gustare inclusă în meniu este „Roata Norocului” - o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul „Rară Neagră” și usturoi negru.
„Denumirea mâncării vine de la roata de la carul cu boi, expusă în moșiile boierești și care este aducătoare de noroc”, a explicat Danile Vodă.
Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze și garnisită cu brânza de burduf, dar și cu trufe negre.
Un alt fel de mâncare servit de oficialii internaționali vor fi rulourile de cartof umplute cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărat cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.
„Pentru felul principal, bucătarii au ținut cont de preferințele alimentare ale oaspeților, de aceea, pregătesc mâncăruri vegetariene, cu pește sau carne. Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul „Saperavi”, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag (ciupercă pleurotus) în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura din deliciosul sturion în stil moldovenesc”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala „babă neagră” cu înghețată din vin din soiul „Merlot”, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri dar și un „Ice Wine Riesling” din anul 2018.
„Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre”, a punctat Daniel Vodă.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani