Monedele antice și cele două statuete, reținute de vameși, reprezintă un adevărat TEZAUR


Cele peste 700 de monede și două sculpturi, reținute de Serviciul Vamal la sfârșitul lunii ianuarie curent la postul vamal Cahul-Oancea, reprezintă un adevărat tezaur și valori culturale istorice autentice pentru R. Moldova.
Doctorii în istorie și cercetătorii științifici din cadrul Muzeului Național de Istorie al R. Moldova au descoperit că monedele medievale și moderne sunt autentice și corespund caracteristicilor din cataloagele de numismatică.
Spre exemplu, mostrele de monede antice reprezintă piese produse de mai multe state elenistice cum ar fi Imperiul Seleucid, Macedonia, Ionia, Mysia și Pamphilia.
Un alt lot de monede ce reprezintă Imperiul Roman sunt emisiuni medievale și provinciale cu nominale ca denari, antonienidrahme și didrahme.
Lotul de monede medievale este constituit din părți caracteristice dinastiilor Ayybizilor încă din sec. XII-XIII, ale Armeniei Ciciliene din sec XII-XIII, ale Imperiului Otoman, Spaniei și Imperiului Habsburgic.
Valoarea acestor monede este estimată la sute de mii de lei.
Cât privește cele două sculpturi, prima reprezintă o valoare cultural-istorică deosebită în studierea culturii materiale și spirituale a Șumerului. Este o piesă confecționată din Alabaster natural și datează încă din anii 2800-2400 î.Hr. Astfel de sculpturi ce reprezintă un adevărat tezaur al istoriei se întâlnesc foarte rar, dar pot fi văzute în arealul monumentelor istorice ale Mesopotamiei Antice.
Cea de-a doua sculptură îl reprezintă pe Împăratul Roman (lat. Octavianus Augustus) anii de conducere 27 î. Hr - 14 p. Hr. Potrivit experților, sculptura a fost cioplită și modelată în una din provinciile Imperiului Roman în perioada sf. sec.I. Hr. - începutul sec.I după Hr. și care de asemenea reprezintă o valoare cultural-istorică deosebită.
Reamintim că, la sfârșitul lunii ianuarie curent, vameșii de la postul vamal Cahul – Oancea au reținut un lot de 728 de monede istorice și două sculpturi care urmau a fi introduse ilegal în țară.
Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, fiind reținute și două persoane care pe moment au statut de învinuiți și sunt în arest.
Întregul tezaur cultural istoric va fi plasat în Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Potrivit legislației, această comoară istorică poate rămâne în proprietatea R. Moldova, dacă nu va parveni nicio solicitare din partea vreunui stat care să confirme că piesele istorice îi aparțin.















































































