Membru al Consiliului Suprem de Securitate: „Problemele legate de securitatea statului nu se discută în PMAN”
O nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova (CSS), a doua la număr în acest an, ar putea fi convocată până la sfârșitul lunii septembrie curent.
„Potrivit agendei aprobate, se preconizează ca această ședință să aibă loc până la sfârșitul lunii curente, dacă nu va apărea o situație urgentă. Pe ordinea de zi, conform aceleiași agende, figurează chestiunea despre securitatea informațională a statului, dar vor mai fi adăugate subiecte de actualitate”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL secretarul general al Aparatului prezidențial, Ion Păduraru, membru al CSS.
Păduraru afirmă că „este stranie” solicitarea Partidului Liberal Reformator de a convoca CSS, din moment ce acest partid este parte a Coaliției de guvernare, iar ministrul Apărării, reprezentant al acestei formațiuni, face parte din celula de criză instituită la Guvern.
„Problemele legate de securitatea statului nu se discută în Piața Marii Adunări Naționale, dacă nu e vreun puci. Nu poate Serviciul de Informații și Securitate sau Ministerul Apărării să strige în gura mare. Situația este ținută sub control. Instituțiile statului activează în regim normal. Se lucrează. Situația din Ucraina este urmărită atent”, dă asigurări Ion Păduraru, făcând referire la ședința de săptămâna trecută a celulei de criză de la Guvern.
Alexandru Stoianoglo, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, membru de asemenea al CSS, afirmă că, deocamdată, nu a fost informat despre vreo întrunire a Consiliului și că președintele statului decide convocarea acestuia.
„Situația în Ucraina se schimbă în fiecare zi. Asta nu înseamnă că trebuie să ne întrunim și noi zilnic. Ați văzut că a fost ședință săptămâna trecută la Guvern cu toți conducătorii instituțiilor de forță. Ministrul Apărării a spus că armata este pregătită să facă față oricăror provocări”, zice Stoianoglo.
Amintim că CSS s-a întrunit în acest an o sigură dată, pe 7 aprilie, când șeful statului, Nicolae Timofti, i-a cerut ministrului Apărării, Valeriu Troenco, să „sporească vigilența” în armată.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”