Membrii CSE, care au prelungit autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, DENUNȚAȚI la Procuratură: „Unii șmecheri de la Chișinău lobează interesele oligarhilor din stânga Nistrului”
Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) ar putea fi cercetați penal pentru că au decis, de mai multe ori, prelungirea temporară a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, după ce liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a depus un denunț la Procuratura Generală și la Procuratura Anticorupție.
Potrivit lui Pîngău, decizia prin care se acordă autorizație de mediu pentru această uzine ar fi „ilegală”, iar membrii CSE ar urma să fie trași la răspundere penală pentru „exces de putere” sau „depășirea atribuțiilor de serviciu”.
„Concurența neloială din regiunea transnistrenă ruinează economia națională, statul de drept, duce la creșterea contrabandei, la finanțarea separatismului și toate astea grație corupției de pe ambele maluri ale Nistrului. În schimbul susținerii agenților economici care plătesc impozite într-o perioadă extrem de dificilă, unii șmecheri de la Chișinău lobează interesele oligarhilor din stânga Nistrului și a oamenilor care au procente de la Moscova și Chișinău. Nu ținem cont că sunt arestați abuziv cetățenii noștri care postează pe rețelele sociale mesaje anti-război, nu ținem cont că cetățenii noștri nu au acces la terenurile agricole și că este restricționată circulația. Nu ținem cont nici de răpirea cetățenilor noștri de structurile paramilitare din stânga Nistrului și nici de faptul că Adrian Glijin, răpit de mai bine de doi ani se află în detenție în beciurile nistrene, în timp ce autoritățile noastre nu au întreprins nicio acțiune pentru ca drepturile și libertățile oamenilor să fie respectate. În schimb, emitem autorizații de mediu, contrar legii, care au adus doar în acest an un supra-profit de 600 de milioane de euro unor oligarhi, care au făcut din separatism o afacere personală și cu mare plăcere se împart cu șpăgile mari și la Chișinău”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.
Amintim că membrii CSE au prelungit și pentru luna octombrie autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, încheind și un contract de livrare a energiei electrice de către centrala de la Cuciurgan pentru malul drept al Nistrului.
Această practică a început să fie aplicată din primăvara anului curent, la puțin timp după declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina, autoritățile de la Chișinău recunoscând public faptul că eliberează autorizația respectivă pentru a nu întrerupe livrările de energie electrică din Transnistria.
De ce s-au scumpit carburanții în ultimele două săptămâni cu circa 4%? Explicațiile oferite de ANRE
Academia de Științe a Moldovei și Academia Română, ședință comună consacrată Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Tronsonul de cale ferată Tighina - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulești, în reparații: Încă 3 100 de tone de șine din Kazahstan au ajuns în R. Moldova