07:35:57 23.11.2024
Stiri

NOUTATE // În Moldova a început era medicinei on-line

Social 27.12.2014 14:02 Vizualizări5142 Autor: Stela Mihailovici
NOUTATE // În Moldova a început era medicinei on-line


Performanță // Peste 950 de mii de cetățeni au deja fișe medicale electronice, se pot programa la medicul de familie direct de la computerul de acasă sau pot vizualiza on-line rezultatele unor investigații medicale sau de laborator

Un sistem care se bucură de o mare popularitate în instituțiile medicale din străinătate a fost implementat cu succes și în R. Moldova. Începând cu luna noiembrie curent, toate Centrele de Sănătate sunt gestionate în regim on-line. Autoritățile promit că pacienții nu vor mai fi nevoiți să stea la coadă la ușile medicilor de familie, având posibilitatea să-și acceseze de la distanță fișele medicale electronice, să afle care sunt rezultatele unor investigații sau analize pe care le-au făcut la laborator sau ce rețete le-au fost prescrise. Proiectul revoluționar pentru medicina moldovenească a costat 19 milioane de lei.

Deși este o instituție mică în comparație cu alte centre medicale din orașele R. Moldova, Centrul de Sănătate din Soroca este dotat cu 90 de computere care au fost conectate la internet, iar medicii de familie care muncesc aici accesează cu ușurință Sistemul Informaţional Automatizat pentru medicina primară lansat pe 18 noiembrie de Ministerul Sănătății.

Fișele pacienților, în format electronic

Majoritatea cetățenilor care sunt la evidență în această instituție medicală au deja fișe electronice, în paralel cu cele pe hârtie. În computer sunt stocate datele personale ale pacienților, cu înregistrările clinice de bază (semnele vitale, greutate, înălţime, puls, frecvenţa respiratorie, tensiunea arterială), diagnostice, înregistrări referitoare la spitalizare, istoria imunizării și a medicamentelor prescrise, cu eventuale reacţii adverse la acestea, dar și înregistrări privind intervenţiile chirurgicale. „Noi avem 18 medici de familie care sunt în cabinete împreună cu asistentele medicale. Când vine pacientul, medicul îl consultă, iar asistenta completează on-line fișa pacientului. Avem asigurată legătura cu registratura și laboratorul. Așteptăm să putem lucra electronic și cu secția consultativă a spitalului”, explică directorul Centrului de Sănătate Soroca, Ludmila Ciobanu.

Instruiri la bibliotecă

Managerul instituției recunoaște că medicilor nu le-a fost ușor să se acomodeze cu noile condiții de muncă în era digitală. Circa 70% din personalul medical a avut nevoie de instruire. Aceștia au învățat cum să folosească computerul și sistemul automatizat în medicină la biblioteca din localitate care a fost dotată cu echipament prin intermediul programului „Novateca”. Mai ușor le-a fost medicilor care activează în capitală. Aceștia puteau utiliza computerele, iar instructorii le-au prezentat doar modul de funcționare a softului. Astfel, în unele centre medicale din Chișinău, care au zeci de mii de pacienți, sistemul automatizat a fost implementat într-un timp record. „Am reușit să introducem în format electronic toată populația din sectorul nostru – peste 48 de mii de cetățeni. Pacientul petrece mai puțin timp în cabinetul medicului de familie. Când este accesată fișa medicală electronică a persoanei, prin simple click-uri sunt bifate simptomele, diagnozele, medicamentele recomandate și consultația s-a sfârșit. Mai sunt anumite date care trebuie introduse manual, pentru că nu sunt în clasificator, dar oricum se face mai repede decât pe hârtie”, compară Mihai Bogrinovschi, managerul Centrului Medicilor de Familie nr. 1 din sectorul Botanica al capitalei.

Programare online

În această instituție au fost înregistrați și primii pacienți care s-au programat pentru o consultație la medic de la propriul computer. Începând cu 8 decembrie, acest lucru este posibil în majoritatea centrelor medicale din țară, dar puțini știu cum să o facă. „Zilnic, la noi se programează on-line câțiva pacienți, dar oamenii încă nu au încredere în noul sistem. Ulterior, sună să se asigure că au fost înregistrați. Metoda veche de programare prin telefon sau direct la registratura centrului rămâne valabilă în paralel cu cea electronică”, explică medicul Bogrinovschi.

Orice cetățean poate face o programare la medic de la distanță, accesând pagina web sia.amp.md. Ulterior, va completa un formular care conține: numele și prenumele persoanei, IDNP-ul din buletinul de identitate și un număr de telefon. Dintr-o listă este selectat medicul de familie la a cărui evidență se află persoana, iar pe ecranul computerului apar afișate orele de audiență ale acestuia. Cei care nu-și vor găsi numele în baza de date a sistemului, vor trebui să-și sune medicul pentru a-i solicita să le completeze fișa electronică. Tot on-line, pacientul poate solicita o consultație medicală la domiciliu. Când se face programarea, se pune o bifă în căsuța „chemare la domiciliu”.

Monitorizare specială a gravidelor și nou-născuților

În Sistemul Informațional Integrat gravidele sunt monitorizate diferit față de restul pacienților. Pentru ele există un modul on-line aparte, unde sunt incluse toate informațiile privind evoluția sarcinii pe săptămâni. Imediat după naștere, bebelușul este luat la evidență electronică. Medicii introduc într-un formular informații despre starea de sănătate generală a micuțului, rezultatele primului examen medical și supravegherea în maternitate. Fișa copilului rămâne în gestiunea mamei până când acesta împlinește 18 ani și poate fi accesată după introducerea unui nume de utilizator și a unei parole. Imunizarea copiilor este tot la evidență electronică. Medicii pot beneficia de o facilitate a sistemului și pot crea alerte, care să le reamintească despre copiii care trebuie vaccinați. Dacă în alertă este inclus și numele părinților, aceștia vor fi înștiințați cu cinci zile înainte că trebuie să-și aducă micuții la vaccinare. Pot primi un mesaj pe telefonul mobil sau pe e-mail.

Rezultate din prima lună

Chiar dacă a fost lansat oficial pe 18 noiembrie,Sistemul Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară are deja înregistrați aproape 11 mii de utilizatori. „Fișe medicale electronice au peste 950 de mii de cetățeni. Până la 16 decembrie s-au făcut 55 255 de consultații la medici înregistrate în computer și au fost emise 18 110 rețete. În total, s-au făcut 250 de programări on-line”, ne prezintă o primă statistică Alexandru Roșioru, șeful serviciului e-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății. Între timp, din teritoriu parvin diferite solicitări pentru a îmbunătăți sau a schimba grafic sistemul electronic, pentru ca medicii să-l poată utiliza cât mai ușor. „Am avut o singură sesizare de nefuncționare. Sistemul frâna din cauza memoriei operative și a procesoarelor încărcate, dar problema a fost remediată în timp de o oră. Mai des se cer modificări de design, să fie mutate cu locurile anumite butoane”, precizează Roșioru.

Anul viitor, sistemul informațional urmează a fi extins în toate instituțiile medicale din R. Moldova care urmează a fi dotate cu echipament de ultimă generație.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md