Medicamentele se SCUMPESC! Cât vor costa preparatele pentru răceală?
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) a aprobat prețuri noi pentru 567 de produse farmaceutice. Medicamentele s-au scumpit din cauza devalorizării leului.
Potrivit ordinului ministrului Sănătății, în listă au fost incluse 402 preparate de origine europeană, 54 medicamente autohtone, 22 – din spaţiul CSI și 69 preparate din alte ţări.
AMED a motivat că majorările au fost efectuate ținând cont de cursul de schimb al dolarului și monedei europene: „Rata medie pentru un euro în luna noiembrie 2015 a fost echivalentă cu 21,5 lei, iar în noiembrie 2014 – cu 18,66 lei (+15,21%). În aceeaşi perioadă a anului 2014, rata medie pentru un dolar constituia 14,94 lei, iar în noiembrie 2015 – 19,99 (+33,77%)”.
Printre medicamentele care s-au scumpit se numără mai multe preparate utilizate frecvent pe timp de iarnă, când predomină virozele. De exemplu, antibioticele „Augumentin” sau „Zinnat”, care tratează infecțiile, vor costa acum cu zeci de lei mai scump. Dacă în 2014, prețul de producător înregistrat în R. Moldova pentru „Augumentin” era 113 lei, acum va fi 152 de lei. Cel de-al doilea antibiotic a fost înregistrat cu un preț de 205 lei față de 173 de lei cât era anul trecut. La aceste sume se vor adăuga și taxele impuse suplimentar de farmacii la realizarea medicamentelor.
S-au scumpit și câteva siropuri utilizate pentru răceală, de exemplu „Flavamed” sau „Ibufen”. Ultimul va avea un preț înregistrat de aproape 65 de lei, față de 48 cât a fost anul trecut.
Mai mult vom plăti și pentru siropul pentru tuse „Prospan”, dar și pentru pastilele cu miere, lămâie sau mentă „Anzibel” care ameliorează durerile de gât.
Vedeți AICI întreaga listă cu medicamentele care s-au scumpit.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni