Mediatori educaționali pentru integrarea copiilor romi: un nou proiect-pilot în Moldova


Ministerul Educatiei si Cercetarii, in colaborare cu UNICEF Moldova, a lansat un proiect-pilot vizand crearea functiei de mediator educational pentru a facilita integrarea copiilor de etnie roma in scoli. Acest specialist va actiona ca o punte de legatura intre scoala, familie si comunitate. Prin monitorizarea frecventei scolare si a participarii elevilor romi la ore, se va contribui la prevenirea abandonului si absenteismului scolar, precum si la combaterea fenomenului de bullying.
Mediatorul educational va avea rolul si de a incuraja implicarea activa a parintilor in educatia copiilor lor. Este planificat ca primii specialisti sa inceapa activitatea in Otaci si Soroca, doua localitati cu niveluri scazute de incluziune a copiilor romi in invatamant.
Evenimentul de lansare a proiectului a coincis cu Saptamana Istoriei si Culturii Romilor (2-8 aprilie). Aceasta se incheie, de obicei, de Ziua Internationala a Romilor, care este sarbatorita in fiecare an pe 8 aprilie.
Ivan Duminica, sef al Serviciului politici in domeniul relatii interetnice din cadrul MEC, prezent la eveniment, a declarat: "Incluziunea copiilor romi in sistemul educational este sustinuta prin politici publice, parteneriate durabile si mecanisme eficiente de monitorizare. Printr-o colaborare reala intre autoritati, societatea civila, comunitatile locale si partenerii internationali, putem crea un mediu educational echitabil si incluziv pentru toti copiii".
La lansare au fost prezenti reprezentanti ai organizatiilor internationale. Acestia au provenit din UNICEF Moldova, Agentia ONU pentru Refugiati, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, organele locale de specialitate din invatamant, si ONG-uri precum Coalitia "Vocea Romilor", Tarna Rom, Caritas Moldova si People in Need Moldova.









































































