Procurorii și judecătorii ar putea fi testați cu poligraful
Măsurile anticorupție ale Ministerului Justiției au ajuns la Guvern. Ministerul Justiţiei a remis Guvernului pachetul proiectelor de lege cu privire la măsurile anticorupţie elaborate în vederea asigurării implementării unor acţiuni din Strategia de reformă a sectorului justiţiei (SRSJ) pentru anii 2011-2016.
Pachetul proiectelor de lege, care a obţinut expertize favorabile din partea Consiliului Europei, este orientat spre descurajarea actelor de corupţie, sancţionarea mai severă şi efectivă a infracţiunilor de corupţie în sectorul justiţiei şi crearea climatului „zero toleranţă” faţă de corupţie în sectorul justiţiei, acesta fiind unul dintre obiectivele de bază ale SRSJ.
Astfel, normele care urmează a fi aprobate vor prevedea excluderea oricăror influenţe nepotrivite asupra judecătorilor şi a imixtiunilor în actul de justiţie. Totodată, acestea vor stabili unele măsuri şi sancţiuni în vederea responsabilizării agenţilor publici (inclusiv judecători, actori ai sectorului justiţiei) pentru săvârşirea faptelor de corupţie.
De asemenea, noile norme prevăd testarea la poligraf în vederea neadmiterii în sistemul judecătoresc şi al organelor procuraturii a unor persoane eventual compromise sau care nu corespund criteriului „reputaţie ireproşabilă”.
Sunt prevăzute și modificări privind stabilirea interdicţiei pentru comunicarea judecătorului cu participanţii la proces sau cu alte persoane, dacă o astfel de comunicare este legată de dosarul aflat în procedura judecătorului şi are loc în alt mod decât cel prevăzut de regulile de procedură; revizuirea sancţiunilor din Codul Penal pentru infracţiunile de corupţie, prin majorarea amenzii şi a termenului pedepsei „privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate” pentru un termen de până la15 ani; includerea în Codul penal a unei noi măsuri de siguranţă „confiscarea extinsă” şi a unei noi componenţe de infracţiune „îmbogăţirea ilicită”, precum şi stabilirea prin lege a obligativităţii testării la poligraf a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror.
În pachetul prezentat Guvernului este inclus şi proiectul Legii privind testarea integrităţii profesionale al cărui scop este prevenirea corupţiei în cadrul activităţii organelor de drept şi a sistemului de autorităţi publice care funcţionează în R. Moldova şi sunt expuse unor riscuri sporite de coruptibilitate, precum şi asigurarea activităţii entităţilor publice de o manieră corespunzătoare principiilor şi criteriilor bunei guvernări, sporirii probităţii morale a agenţilor publici şi a prestigiului autorităţilor publice.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană