20:37:03 25.11.2024
Stiri

Măsuri de susținere a mediului de afaceri și populație anunțate de Guvern, CRITICATE, dar aprobate de Parlament: „Dodon își trage bani pentru campania electorală”

Economie 23.04.2020 17:44 Vizualizări1433 Autor: Ziarul National
Măsuri de susținere a mediului de afaceri și populație anunțate de Guvern, CRITICATE, dar aprobate de Parlament: „Dodon își trage bani pentru campania electorală”


Parlamentul a votat astăzi, cu 59 de voturi, măsurile de susținere a mediului de afaceri și populației pe timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Astfel, printre măsurile aprobate de către Parlament se numără subvenționarea de către stat a dobânzilor, în perioada 1 mai 2020 - 31 decembrie 2020, la creditele contractate de întreprinderi pentru achitarea salariilor, mijloace circulante sau investiții.

Totodată, contribuabilii plătitori de TVA (peste 16 mii există acum în R. Moldova) vor avea dreptul de a solicita rambursarea taxei, ceea ce va spori semnificativ lichiditatea întreprinderilor. Cei mai mulți bani, în valoare totală de circa un miliard de lei, vor ajunge în agricultură, silvicultură, industria prelucrătoare, transport si depozitare, informații și comunicații etc.

Propunerile Guvernului au fost criticate de către deputații din opoziție. Potrivit lui Alexandru Slusari, de aceste măsuri vor beneficia cei care nu au fost afectați de pandemie, cum ar fi „Moldtelecom”, „Metalferos” și alte întreprinderi, fiindcă alte firme ale căror afaceri au fost puse la pământ nu vor lua credite. „Dodon își va trage bani pentru campania electorală”, a acuzat Slusari.

Și deputații de la PAS au presupus că agenții economici care administrează marketuri alimentare ar putea să profite de credite cu dobânda achitată de stat, întrucât dispun de lichidități, afacerile acestora fiind solicitate pe timpul pandemiei.

Printre măsurile votate de Parlament se mai numără anularea scutirii de impozitul pe venitul obținut din investițiile efectuate în valorile mobiliare de stat, diminuarea cotei TVA de la 20% la 15% în sectorul „HoReCa”, aplicarea scutirilor de TVA, accize, taxa vamală și taxa pentru procedurile vamale pentru mărfurile consumabile importate de echipele internaționale de intervenție, care participă la exercițiile internaționale de management ale consecințelor situațiilor excepționale, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, s-a propus ca producătorul să beneficieze de dreptul de a solicita restituirea accizei pentru mărfurile livrate administratorilor magazinelor duty-free, fără a ține cont de locația magazinului respectiv, pentru eliminarea situației în care pentru produsul autohton se achita de două ori acciza - odată producătorul și odată magazinul duty-free, producătorul fiind defavorizat față de importator.

În scopul majorării încasărilor la buget, cota taxei pentru extragerea mineralelor utile se propune de a fi stabilită în felul următor: valoarea medie pe unitate a mineralului util extras în mărime dublă. De asemenea, având în vedere că pe parcursul anilor 2017-2019 la taxa pentru efectuarea prospecțiunilor geologice, taxa pentru efectuarea explorărilor geologice și taxa pentru lemnul eliberat pe picior, sumele încasate sunt nesemnificative, s-a propus abrogarea acestora. Concomitent, în scopul folosirii raționale și complexe a subsolului, protecției acestuia, precum și asigurării securității lucrărilor la folosirea subsolului, s-a propus unificarea mai multor taxe. Potrivit estimărilor Guvernului, în urma acestor modificări, veniturile la buget de la taxele respective vor crește de două ori.

De asemenea, în proiectul de lege se propune comasarea contribuțiilor de asigurări sociale la nivel de angajator, ceea ce va permite repartizarea poverii fiscale între angajator și angajat.

Guvernul a mai cerut introducerea „taxa de portabilitate” și „taxa aeroportuară”, în ultimul caz fiind vorba de achitarea în bugetul de stat a 5,4 euro sau jumătate din taxa pe care fiecare pasager o chită atunci când procură bilete pentru avion.

Parlamentul a mai aprobat extinderea, până la 1 ianuarie 2026, a garanției privind aplicarea impozitului unic pentru rezidenții parcului IT, dar și amânarea, până la expirarea a 3 luni de la momentul ridicării stării de urgență, a termenului de stabilire a interdicției de expunere vizibilă a produselor din tutun.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md