03:05:59 23.11.2024
Stiri

MASTERCLASS de la procurori cum să privatizezi pe bani puțini, deținând funcții înalte în stat, bunuri publice și să SCAPI de pedeapsă: Cazul „Casa Presei” și fosta cantină a Guvernului

Actualitate 03.08.2020 09:28 Vizualizări2730 Autor: Ziarul National
MASTERCLASS de la procurori cum să privatizezi pe bani puțini, deținând funcții înalte în stat, bunuri publice și să SCAPI de pedeapsă: Cazul „Casa Presei” și fosta cantină a Guvernului


Afacerea „Casa Presei” și fosta cantină a Guvernului, bunuri publice privatizate la prețuri de câteva ori mai mici pe ultima sută de metri a Guvernului Filip, au revenit în posesia statului, iar beneficiarii acestei scheme au scăpat de pedepse, grație Centrului Național Anticorupție și procurorilor.

Procuratura Anticorupție anunță că a clasat dosarul penal pe faptul dării în locațiune și înstrăinării Înstreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Cancelariei de stat, iar cu pedepse administrative s-au ales doar șase membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a acestor active, șase membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei” și nouă membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul directorului general al Agenţiei Proprietăţi Publice.

„Cu referire la faptul „spălării banilor”, în urma investigațiilor efectuate nu s-a constatat proveniența ilegală a mijloacelor bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului. Cât despre „abuzul de serviciu” comis de către angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe str. A. Pușkin și str. Alexei Mateevici din capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului.

Astfel, deoarece în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal”, cităm dintr-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, făcut public într-o zi de sâmbătă (!).

Pentru procurori nu a contat nici șmecheria la care au recurs responsabilii din Guvern și nici faptul că acei „cumpărători” din afacerea cu statul, derulată extrem de rapid, au pus mâna pe primele două etaje ale „Casei Presei” care aduc cel mai mare venit, întrucât este vorba de agenții economici de la parterul unei clădiri situate în inima Chișinăului, însă Comisia creată se numea „de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate ale întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” și ale Cancelariei de Stat a Republicii Moldova”.

„Procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenția prevăzută de art.313 din Codul contravențional”, cităm din același comunicat care vizează membrii comisiilor de privatizare și ai Consiliului de administrare de la „Casa Presei”. Acest articol se referă la excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu și prevede sancțiuni de la 2 500 la 7 500 de lei, cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Familia fostului premier FILIP ar fi implicată în privatizările DUBIOASE de la „Casa Presei” și Cantina Guvernului: Cum erau „aduse” sutele de mii de euro de la București și Moscova

Amintim că, la începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 milioane de lei, iar 2 000 de metri pătrați din Casa Presei au fost privatizați cu 16 milioane de lei.

CITIȚI și Dodon CONFIRMĂ: Spațiile din Casa Presei și Cantina Guvernului, privatizate pe bani mărunți, au REVENIT în proprietatea statului. Ce spune despre susținerea lui Pavel Filip acordată socialiștilor pentru a scăpa de pușcărie în cadrul acestui dosar

RISE Moldova a arătat anterior într-o investigație că tranzacțiile erau dubioase și au fost încheiate la un preț cu mult mai mic decât cel de piață, iar cumpărătorii erau trei firme nou create de către niște tineri care nu aveau venituri. Aceștia, însă, aveau legături cu familia fostului premier democrat Pavel Filip, mai exact cu fiul său Iulian. Banii au fost aduși din Rusia și România.

Pavel Filip neagă implicarea sa în aceste privatizări dubioase, în timp ce opoziția acuză guvernarea Dodon că l-a scăpat de acest dosar pe liderul democrat, în schimbul susținerii socialiștilor la guvernare.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md