Mașini cu numere de înmatriculare VERZI, pe drumurile din R. Moldova, începând cu 7 iunie: Anunțul ASP
Automobilele cu motor electric înmatriculate în R. Moldova vor avea, începând cu data de 7 iunie 2024, numere de înmatriculare de culoare verde. Este vorba despre autoturismele cu emisii zero de CO2 - vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen, anunță Agenția Servicii Publice (ASP).
Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate.
Potrivit datelor din Registrul de stat al vehiculelor, în R. Moldova sunt înregistrate primar peste trei mii de automobile cu sisteme de propulsie ecologice. Dacă în anul 2014 în R. Moldova exista un singur autoturism electric, numărul acestora a crescut de la an la an, astfel încât în anul 2023 au fost înregistrate 1 012 de astfel de mașini.
Cum pot fi obținute plăcuțele cu numere de înmatriculare verzi:
Dacă ai o mașină electrică și vrei să obții noile plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi trebuie să te prezinți la subdiviziunile de înmatriculare a transportului ale ASP cu următoarele acte:
*Cererea solicitantului;
*Dovada achitării contravalorii plăcilor;
*Actul de identitate al solicitantului;
*Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare);
*Procura (după caz).
Plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate costă 550 de lei, cele cu numerele de înmatriculare, la alegere, din stocul plăcuțelor deja executate – 1 100 de lei, iar costul celor personalizate poate ajunge la zeci de mii de lei.
Totodată, preschimbarea plăcuțelor din standard în plăcuțe cu numere verzi, cu păstrarea numărului de înmatriculare, costă 550 de lei.
ASP susține că această măsură face parte din eforturile Guvernului Republicii Moldova de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice.
SUA oferă R. Moldova un grant de 1,3 miliarde de lei: Banii vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a statului nostru
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România