Mașina ta știe totul despre tine și asta ar putea fi o problemă
Mașinile seamănă din ce în ce mai mult cu un smartphone pe roți, stocând informații personale cum ar fi locația noastră, modul în care conducem, cu cine vorbim și cum ajungem la persoanele respective. Unele automobile au chiar o modalitate de a se conecta la rețele WiFi.
Dacă ați vândut vreodată un smartphone sau laptop vechi, probabil v-ați gândit să ștergeți hard disk-ul pentru a vă proteja confidențialitatea. Însă, atunci când vindem o mașină sau o returnăm după închiriere, este posibil să nu luăm în calcul protejarea datelor, scriu jurnaliștii de la CNN.
În această lună, un expert în securitate a dezvăluit că pe eBay sunt scoase la vânzare componente ale automobilelor Tesla care conțin date personale ale foștilor proprietari, cum ar fi adresele de acasă și parolele WiFi. Căutările de pe eBay arată că sistemele de infotainment de la mărci precum BMW, Ford, Cadillac și Mercedes-Benz sunt disponibile în prezent pentru vânzare.
Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, cum informațiile personale sunt stocate pe mașini, iar mai apoi pot fi accesate de hackeri.
Sistemele de infotainment au devenit frecvente la vehicule în ultimul deceniu. Colectează date, care pot include contactele smartphone-ului, e-mailurile, jurnalele istoricului de apeluri, fotografiile și mesajele text.
Nu există exemple cunoscute despre utilizarea acestor date atunci când sunt preluate din mașini, însă vehiculele noastre ar putea fi următoarea vulnerabilitate exploatată.
„Tot ceea ce poate fi folosit cu rea intenție, va fi găsit în cele din urmă de o persoană nefastă și folosit în acest scop. Dacă, de exemplu, vă conectați telefonul mobil la o mașină închiriată, iar această mașina în câțiva ani nu va mai fi folosită, există riscul ca acele componente pe care sunt stocate datele dumneavoastră să fie folosite”, avertizează Justin Schorr, expert în securitatea datelor.
Adesea sistemele infotainment ale mașinii sunt vândute de companii care cumpără vehicule vechi și le vând mai apoi piesele.
Având în vedere riscurile, experții în securitate cibernetică recomandă să efectuați o resetare din fabrică a unui vehicul atunci când îl vindeți sau când returanți o mașină închiriată la care v-ați conectat telefonul mobil.
Unii sugerează să mergi și mai departe.
Phil Neray, vicepreședinte al unei firme de securitatea cibernetică, Cyber X, a declarat că înainte de a vinde o mașină, trebuie să faceți o resetare din fabrică și apoi să duceți vehiculul la un dealer și să îi cereți să șteargă toate datele personale.
Pe termen lung, este posibil să fie nevoie de conștientizarea consumatorilor cu privire la această problemă pentru a-și proteja mai bine datele personale, scriu jurnaliștii de la CNN, transmite digi24.ro.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”