21:38:59 21.04.2025
Stiri

Marile puteri din Europa intenționează să-i aplice o lovitură devastatoare lui Putin, care ar putea grăbi sfârșirea războiului: Trump nu se poate opune

Actualitate 05.03.2025 07:54 Vizualizări1730
Marile puteri din Europa intenționează să-i aplice o lovitură devastatoare lui Putin, care ar putea grăbi sfârșirea războiului: Trump nu se poate opune

După cearta dintre președintele american și Volodimir Zelenski din Biroul Oval, la care toată lumea a asistat cu stupoare, acum liderii de pe bătrânul continent caută soluții de contracarare a Rusiei. Astfel marile puteri ale Europei vor să-i dea o grea lovitură lui Putin și să-i confiște Moscovei 200 de miliarde de euro din activele sale înghețate. Mutarea ar putea avea succes, dacă se va ajunge la un consens, mai ales că Donald Trump nu se poate opune din cauza faptului că mare parte din ,,averea” Rusiei se găsește în depozitul central Euroclear din Belgia.

Francezii discută despre propunerea ca Kremlinul să piardă titlurile de valoare dacă acesta încalcă un viitor acord de lista încetare a focului. Cele mai mari puteri ale Europei sunt în spatele eforturilor de a sechestra mai mult de 200 de miliarde de euro din active rusești înghețate, în timp ce elaborează planuri pentru un acord de încetare a focului în Ucraina, potrivit Financial Times.

Franța și Germania, care s-au opus de mult timp unei confiscări în întregime a activelor Rusiei deținute în UE, discută cu Regatul Unit și alte țări modalități în care ar putea fi utilizate. Oficialii francezi au discutat despre o propunere ca capitalele europene să sechestreze activele dacă Moscova ar încălca un viitor acord de încetare a focului în Ucraina, au declarat trei persoane informate despre discuții, ca parte a eforturilor de a oferi garanții de securitate post-conflict pentru Kiev.

Susținătorii măsurii de încetare a focului o văd ca pe o modalitate de a face Rusia să respecte orice acord și de a oferi Kievului o garanție. Discuțiile au loc pe fondul unui val de eforturi diplomatice europene, conduse de Franța și Marea Britanie, de a concepe un plan de pace pentru Ucraina, declanșate de decizia președintelui american Donald Trump de a deschide negocieri bilaterale cu Moscova pentru a pune capăt războiului.

Aliații G7 au înghețat circa 300 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei în 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, dintre care marea majoritate - aproximativ 190 de miliarde de euro - se află în depozitul central de securitate al Belgiei, Euroclear, cu sume mai mici deținute de Franța, Regatul Unit, Japonia, Elveția și SUA.

În prezent, veniturile generate de aceste active - în principal numerar și obligațiuni guvernamentale - sunt folosite pentru a rambursa țărilor G7 împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari către Ucraina, dar activele de bază nu sunt atinse. Țări, printre care Ucraina, Polonia și statele baltice, au insistat mult timp pentru confiscarea activelor subiacente, dar capitalele cheie, inclusiv Berlin, Paris și Bruxelles, au renunțat anterior din cauza temerilor că confiscarea proprietății de stat ar crea un precedent în conformitate cu dreptul internațional.

Banca Centrală Europeană a fost, de asemenea, îngrijorată de faptul că statutul monedei euro ca opțiune sigură pentru rezervele valutare va fi pus în pericol. Majoritatea activelor sunt denominate în euro. În timpul discuțiilor cu Trump săptămâna trecută, Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat că confiscarea imediată a bunurilor nu ar „respecta dreptul internațional”, dar banii ar putea face „parte din negocierile de la sfârșitul războiului”.

Probabilul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a indicat că va lua în considerare sprijinirea unei propuneri care implică confiscarea bunurilor rusești înghețate, a declarat o persoană familiarizată cu chestiunea. Merz vorbește miercuri cu cancelarul interimar Olaf Scholz pentru a-și alinia pozițiile înaintea summitului liderilor UE de joi.

Premierul britanic Sir Keir Starmer a declarat luni că Londra se uită la modul în care ar putea fi desfășurate activele.

„Evident că încasările și profiturile sunt folosite”, le-a spus el parlamentarilor, vorbind după ce a semnat un acord cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în weekend pentru ca Marea Britanie să împrumute Ucrainei cu 2,26 miliarde de lire sterline susținute de profituri din activele suverane ruse sancționate.


Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte