Mariana Durleșteanu a DEZVĂLUIT SCENARIUL pus la cale de Dodon, pentru a menține la guvernare până în 2023 majoritatea formată din PSRM – Partidul „ȘOR”: „Mi-am dat seama că nu pot fi parte a acestor JOCURI”
Președintele Maia Sandu urma să fie „deconectată pentru cinci minute”, iar fostul spicher al Parlamentului, Zinaida Greceanîi, trebuia să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu în calitate de premier propus de majoritatea formată de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul „ȘOR”. Acesta ar fi fost scenariul pus la cale de Igor Dodon acum opt-nouă luni, pentru a se menține la guvernare până în 2023, până la alegerile parlamentare ordinare, a dezvăluit Mariana Durleșteanu.
Propusă pentru funcția de prim-ministru, Durleșteanu susține că, inițial, s-a gândit să pună în aplicare un scenariu asemănător aplicat în 2015-2016 în România. „Strategia mea era să fie provocate alegerile parlamentare anticipate în februarie 2022. Până atunci, ca și în cazul Guvernului Cioloș, urma să conduc un guvern tehnocrat, de tranziție. Totuși, văzând de la Londra forțele politice din acel Parlament, dar mai ales cine le controla, mi-am dat seama că nu pot fi parte a acestor jocuri”, a declarat Mariana Durleșteanu, în cadrul unei emisiuni de la N4.
Acesta a mai primit asigurări că președintele Maia Sandu urma să fie suspendată din funcție „pentru cinci minute”, pentru ca Zinaida Greceanîi, în calitate de spicher, să semneze decretul de desemnare în calitate de prim-ministru.
„Eu sunt cu conștiința împăcată că nu am contribuit la un impeachment în privința Maiei Sandu. Scenariul era că, dacă doamna Maia Sandu nu semnează decretul, să fie deconectată pentru cinci minute, așa cum se întâmpla anterior cu Igor Dodon. Ne amintim că a fost deconectat de cinci-șase ori. Nu am dorit să fiu parte a unui asemenea joc”.
Durleșteanu e conștientă că, datorită deciziei sale de a-și retrage candidatura în ultimul moment, fără ca să-l anunțe în prealabil pe Igor Dodon, Partidul Acțiune și Solidaritate are astăzi 63 de deputați în Parlamentul R. Moldova. „Și prietenii mei de aici, dar și de peste hotare îmi spun că am adus pentru PAS 63 de oameni în Parlamentul R. Moldova. Nu cred că e o situație excelentă, pentru că și partidele mici trebuie să fie în Parlament. Astfel, Partidul „Legii și Dreptății”, pe care îl conduc, va înainta o inițiativă ca pragul de trecere în Parlament să nu fie de 5%, dar de 2% sau 3 la sută”, a conchis Durleșteanu.
De menționat că Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura la funcția de premier chiar în ziua când președintele Maia Sandu desfășura consultări cu fracțiunile parlamentare. Retragerea sa neașteptată i-a permis șefului statului să-l desemneze pe Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de premier, epuizând astfel toate etapele privind încercarea de a învesti un guvern. Grosu nu a fost susținut de majoritatea parlamentară controlată de socialiști, iar Maia Sandu a dizolvat Legislativul și a dispus organizarea unor alegeri parlamentare anticipate.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”