Mărfurile din China, procurate de stat pentru protejarea medicilor împotriva COVID-19, stau în DEPOZITE. Deputatul Perciun: Compania nu are bani pentru a plăti taxele vamale
Lotul de echipamente de protecție, care a ajuns duminică-seară în R. Moldova, stă și acum în depozite.
Combinezoanele, măștile sau vizierele nu au fost distribuite instituțiilor medicale în aceste patru zile, fiindcă nu au fost supuse procedurilor vamale.
Deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat astăzi în Parlament că firma care a cumpărat echipamentele în baza unui contract semnat cu statul „nu are bani pentru a achita TVA-ul”.
Prin urmare, produsele nu pot ajunge la medicii aflați în linia întâi în lupta cu COVID-19.
Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat de la tribuna Parlamentului această informație. Ea a spus că la depozit se află în prezent 196 de mii de viziere și 100 de mii de măști, până vor fi îndeplinite toate procedurile legale.
Ministra a înțeles că de această situație s-ar face vinovată firma care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile asumate.
Totodată, Viorica Dumbrăveanu susține că celelalte echipamente aduse cu același avion din China au ajuns deja la medici.
„De exemplu, „Orange Moldova” a distribuit kit-uri de protecție, care conțin tot echipamentul necesar, începând de luni”, a declarat ministra.
Menționăm că, pe 19 aprilie, la o lună și jumătate de la extinerea pandemiei de COVID-19 în R. Moldova, în R. Moldova a ajuns un lot de echipamente de protecție individuală procurat din China cu bani publici care conținea 196 de mii de ecrane de protecție (viziere), 100 500 de respiratoare, inclusiv 80 de mii de teste. Testele conțin 80 de mii de kituri de amplificare, 80 de mii de kituri de extracție și 50 de mii de kituri pentru prelevarea probelor de la pacienți.
Totodată, în lotul de produse aduse din China mai erau și bunuri donate de mai mulți agenți economici. „Orange Moldova”, de exemplu, a livrat 15 mii de mănuși de protecție, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2 000 de viziere.
Și UNICEF Moldova a adus cu același avion ochelari de protecție, măști, respiratoare, termometre noncontact cu infraroșu, în total un lot de 700 de kilograme în valoare de 116 mii de euro.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor